+3670 703 8837 info@webugyved.com

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Webügyvéd oldalunkon ezen alkalomból 16 napon át 16 nő történetét olvashatjátok.

Márti

Márti épp válik férjétől, hat hónapja külön élnek. Férje ezen hat hónap alatt végig hol fogadkozott, hol pedig fenyegetőzött.

Sokat fogadkozott, hogy megváltozik, innentől minden más lesz, ő egy új ember lesz, Márti rá sem fog ismerni. Többet nem bántja, nem kiabál vele, nem elégedetlenkedik, nem veszi el a pénzét és nem járatja le őt két kicsi gyerekük előtt.

Sokat fenyegetőzik, hogy mindent elperel, amit a házasságuk alatt közösen szereztek, a gyerekeit pedig soha többé nem fogja látogatni és természetesen tartásdíjat sem fizet, inkább otthagyja a munkahelyét, hogy ne kelljen fizetnie. Sokat hívogatja Mártit, változó időpontokban, van hogy hajnalban, van hogy az éjszaka közepén próbálja őt ellenőrizni a hívásaival. Márti összes barátnőjét, testvérét és anyját is felhívta már és hívogatja, hol kérve, hogy beszéljenek Mártival, hol bizonygatva, hogy ő mennyire szereti családját, hol öngyilkossággal fenyegetőzve.

Márti férje kisfiaiknak (5 és 2 évesek) is folyamatosan beszámol édesanyjuk “viselt dolgairól”. Például elmeséli nekik, hogy anya már nem szexel apával, kurva lett, hogy nekik biztosan új apukájuk lesz. Mártiék nagyobbik fia ezalatt a hat hónap alatt hirtelen felnőtt lett, kisebbik fiuk pedig úgy szólítja édesanyját, hogy “te bolond”, jobb napjain meg is rugdossa.

Márti egyelőre nem tudja, megértik-e valaha fiai, miért döntött a válás mellett.