+3670 703 8837 info@webugyved.com

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Webügyvéd oldalunkon ezen alkalomból 16 napon át 16 nő történetét olvashatjátok.

Erika

Erika elvált, egyedül neveli és tartja el 12 éves lányát. A kislány apukája a születése óta alig látta a gyermeket, tartásdíjat nem fizet.

A kislány kényszerbetegséggel küzd, emiatt tanulási nehézségei vannak és gyakran elkésnek az iskolából. Vannak napok, amikor olyan nehéz elindulniuk, hogy inkább otthon maradnak.

A sok hiányzás miatt a kislányt a gyámhatóság védelembe vette, Erikát a családgondozó rendszeresen ellenőrzi. A védelembe vételi határozat az anya, Erika részére 23 pontban sorol föl betartandó magatartási szabályokat, például azt, hogy Erika maga is járjon rendszeresen pszichiáter rendelésre, hiszen nyilván az ő hibája, betegsége okozza a kislánynál is a tüneteket.

A védelembe vételi tárgyalásra az apát is behívják, hozzá azonban minősíthetetlen viselkedése miatt biztonsági őrt kell hívni és el kell távolíttatni az épületből.

A védelembe vételi határozat az apára nézve is tartalmaz kötelezést, egyetlen egy (1!!!) pontban: működjön együtt a gyámhatósággal.