+3670 703 8837 info@webugyved.com

A 30 éves Tracy Richardson nem veheti fel a kapcsolatot a 45 éves gyilkossal, Martin Stafforddal

A férfit a nő anyjának, Michelle Gunshonnak meggyilkolásáért börtönözték be életfogytiglanra

A bűneset 2004-ben történt, de csak 2012-ben került az igazságszolgáltatás elé

A lány, akinek megerőszakolták és meggyilkolták az édesanyját, egész életén át nem tudhatja meg, hol temette el a gyilkos az anyját – mert ezzel a gyilkos emberi jogait sértené meg.

Az elítéltet fogva tartó börtön és az Európai Unió illetékes szervei is akadályozzák, hogy felvegye a gyilkossal a kapcsolatot a 30 éves, egy gyermekes angliai családanya.

A 45 éves gyanúsítottat bűnösnek találták és életfogytiglani börtönre ítélték Michelle Gunshon meggyilkolásáért. Szintén bűnösnek találták személyi szabadság megsértéséért, nemi erőszakért és holttest eltemetésének megakadályozásáért, melyek sértettje szintén Michelle Gunshon.

Habár tetteit 2004-ben követte el, Stafford elkerülte a letartóztatást azzal, hogy elmenekült az országból, így csak 2012-ben került bíróság elé Angliában elkövetett bűncselekményei miatt. A gyilkost Írország adta ki – hosszú évekig tartó kiadatási kérelmek után…ismerős a helyzet?

Az áldozat lánya a Sunday Mirrornak úgy nyilatkozott, hogy hiába írt levelet az elkövetőnek, a fogvatartó büntetés-végrehajtási intézmény nem adja azt át neki, mert a hatályos jogszabály szerint egy ilyen megkeresés sértené a fogvatartott emberi jogait.

Mint később kiderült, a rendőrség sem adhat ki információt arról, hová temették az áldozatot, mert az EU kiadatási egyezménye alapján ilyen információ csak az elkövető beleegyezésével ismerhető meg.

Milyen lehetőség van tehát: az áldozat lánya kizárólag személyesen, beszélőn kérdezheti meg a gyilkost arról, hová temette az édesanyját. Ehhez – azon túl, hogy el tudjuk képzelni, milyen pszichés terhet jelent egy ilyen beszélgetés -, az elítélt hozzájárulása is szükséges, enélkül ugyanis – a hazai szabályozás ebben megegyezik a szigetországéval – a kapcsolattartás nem engedélyezhető, illetve a fogvatartott kapcsolattartásra nem kötelezhető, számára ez csupán jog, nem kötelesség (habár rehabilitációs célból a fogvatartó intézmények általában pártolják és szorgalmazzák).

-Teljesen sokkol a helyzet – mondta Tracy Richardson az újságnak. – Staffordnak el kellett volna veszítenie az emberi jogait abban a percben, hogy ezeknek a szörnyű bűntetteknek elkövetéséről döntött. Az én szememben ő nem ember, hanem szörnyeteg. Én csak azt szeretném, hogy anyukám békében nyugodhasson és megkapja a neki kijáró tiszteletet. De nincs semmi reményem ezt megtenni, hacsak nem veszi rá valaki Staffordtot, hogy vallja be, hová temette az édesanyámat.

A meggyilkolt nő 38 éves volt, és Birminghamben dolgozott biztonsági őrként, amikor 2004-ben eltűnt. A halála után sperma- és vérnyomokat találtak az autójában. Stafford a birminghami Dublin bárban állt alkalmazásban, amikor az áldozattal találkozott. Staffordot európai uniós körözés alapján tartóztatták le és adták át Nagy-Britanniának, hogy a gyilkosság ügyében is elítéljék a nemi erőszakkal kapcsolatos ítélet 2012-es letöltése után, de a kiadatási eljárás hibáinak köszönhetően a rendőrség sosem kérdezte meg tőle, hová temette a holttestet.

-Azt sem mondják meg nekem, melyik börtönben van – mondta Richardson – Nincs több reményem. Értelmetlen az egész – ő egy elítélt gyilkos. Miért védi mindenki őt?

Forrás: Daily Mail, 2014. 01. 12., http://www.dailymail.co.uk/news/article-2538086/Daughter-mother-murdered-never-know-buried.html

Van rá mód, hogy hasonló esetben az áldozatok hozzátartozóinak segíteni tudjunk? Milyen jogaid vannak fogvatartottként? Kérdezd ügyvédeinket, kérj tőlük időpontot most!