fbpx

Jelzáloghitel, fizetés letiltás, jön a behajtó – egyre több hozzánk forduló küzd az adósságrendezés problémájával, egyre többen vannak, akik nem, vagy csak nehezen tudnak kimászni a tartozások csapdájából. Mai cikkünkkel nekik próbálunk segíteni. 

Mit tehetünk, ha már nem bírjuk fizetni a tartozásainkat? Mit kezdjünk az újabb és újabb csekkekkel, sms-es és telefonos fizetési felszólításokkal?

Először is próbáljunk megnyugodni annak érdekében, hogy higgadtan, realistán tudjuk megnézni helyzetünket. A kapkodás, idegeskedés nem segíti, inkább hátráltatja a probléma megoldását – legyen egy pár óra, amíg nem ezzel foglalkozunk, pihenünk, elvonulunk, hogy aztán rendbeszedett gondolatokkal kezdjük el a megoldás kidolgozását.

Készítsünk is leltárt! Írjuk össze havi bevételeinket egy lap egyik felére, a másik felére pedig az állandó és elkerülhetetlen kiadásokat (lakás, élelmiszer, iskola, közművek, stb.). Így látni fogjuk, mi az a kiadás, amit nem tudunk lejjebb faragni és mi az az összeg, amivel szabadon gazdálkodhatunk az adósságrendezés érdekében.

Szedjük össze, hogy kinek, mekkora összeggel tartozunk és erre milyen biztosítékot adtunk! Azaz van-e olyan hitel például, ami jelzáloggal terhelte meg az ingatlanunkat, van-e esetleg autóval fedezett tartozás, van-e valahol folyamatban végrehajtás, stb. Így azt is láthatjuk, hogy melyik tartozásunk milyen szakaszban van, hol tudnánk egy kis időt nyerni.

Mentsük meg a pénzünket! Kérjük a fizetésünket készpénzben, vagy olyan bankszámla-megoldást válasszunk, amivel az inkasszót el tudjuk kerülni. Sok kellemetlenségtől óvjuk így meg magunkat.

Állítsunk fel sorrendiséget a tartozásokkal kapcsolatban! Próbáljuk először a kisebb összegeket, vagy a létfontosságú, elkerülhetetlen kiadásokat rendezni, a többit tegyük félre. Sok bank nem indít végrehajtást legalább 60-90 napig, az ingatlannal kapcsolatos végrehajtásokat pedig törvény korlátozza. Így tudunk egy kis időt nyerni, hogy kicsit helyreálljunk.

A nagyobb, jelzáloggal vagy opcióval fedezett hiteleinket hagyjuk a végére! Nézzük át ezeket, számoljuk ki, mennyit törlesztettünk már, nézzünk utána az árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés következményeinek és ne hagyjuk elveszni a pénzünket!

Kérjünk segítséget! Az önkormányzatoknál, szociális intézményeknél többféle, több jogcímen járó segítség is igénybevehető, az adósságrendezési szerződéstől kezdve az egyéb egyszeri, vagy rendszeres támogatásokig. Járjunk ezeknek utána, adjunk be kérelmet – nem kerül semmibe és nincs veszítenivalója az embernek.

Kérjük szakember tanácsát mind a pénzügyeinket, mind a jogi ügyeinket illetően. Fórumunkban bármilyen, ezzel kapcsolatos kérdést föltehetsz, mindenben segítünk!