fbpx

Mai bejegyzésünkben a weboldalak általános szerződési feltételeinek témáját, az ezzel kapcsolatos jogi teendőket járjuk körbe.

Az köztudott, hogy webáruházak esetében nemhogy elengedhetetlen, de törvényileg is kötelező az általános szerződési feltételek megléte. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. § írja elő az ÁSZF készítési kötelezettséget, továbbá kimondja, hogy a szolgáltató (webshop üzemeltető) köteles az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásra vonatkozó általános szerződési feltételeket oly módon hozzáférhetővé tenni, amely lehetővé teszi az igénybe vevő számára, hogy tárolja és előhívja azokat.

Ugyanígy, hirdetéssel foglalkozó oldalaknál is elengedhetetlen az általános szerződési, felhasználási feltételek kialakítása és közzététele, ez szintén jogszabályi előírás, de a használatot és az üzemeltetői adminisztrációt is megkönnyíti egy ilyen alkalmazása.

Irodánknál azonban úgy gondoljuk, legyen szó bármilyen vállalkozásról, vagy weboldalról, az internetes világban már nélkülözhetetlen az általános szerződési/felhasználási feltételek használata. Ez nemcsak az online szolgáltatásnyújtást, termékértékesítést könnyíti meg, de lehetővé teszi, hogy az üzemeltető bizonyos, nem általa előállított tartalmakkal (pl. hozzászólások, más oldalról letöltött képek, cikkek) kapcsolatos felelősségét kizárja, a tulajdonát képező tartalmakkal kapcsolatban pedig lehetővé teszi, hogy szerzői jogi szabályokat és korlátokat lehessen felállítani.

Online ügyvédi irodánkban a Szellemi Tulajdon Csomag épp arra szolgál, hogy az ötlettől a megvalósításon át a tényleges értékesítésig (beleértve az online értékesítést is) jogi támogatást nyújtsunk a szellemi tulajdonnal (is) foglalkozó üzletemberek részére. Ha csak zoknikat árulsz az interneten, akkor se gondold, hogy nincs és nem is lehet szellemi tulajdonod, vagy hogy nem tudnád a szellemi tulajdon jogi oltalmával bevételed és céged biztonságát növelni.

Inkább kérdezz ügyvédünktől és kérj ajánlatot, mielőtt súlyos pénzeket hagynál elúszni!