+3670 703 8837 info@webugyved.com

A végrehajtók és faktoring cégek megnövekedett aktivitását látva ideje újra néhány szót ejteni banki ügyeinkről. Mai cikkünkben arról lesz szó, hogyan tudunk jobb alkupozíciót elérni a bankkal szemben, mik azok a tények, melyek a bankkal szemben fennálló tartozásunkat esetleg csökkenteni tudják? A tájékoztatót a számvitel, a matematika és némi józan ész alapulvételével készítettük el, hitelkárosult ügyfeleink részére.

Először is tudni kell, hogy a faktoring cégek a banki követelést minden esetben megvásárolják egy banktól, attól a banktól, aki részünkre a hitelt nyújtotta. Egy ilyen követelésnek a két fél (tehát a faktoring cég és a bank) között megszabott ára van, ez az ár sokmindentől függ (pl. a még hátralévő tőketartozásból, kamat tartozásból, stb). Bár a követelések árát általában a bankok és a faktoring cégek nem hozzák nyilvánosságra, óvatos becsléseink szerint ez a követelés névértékének 15-25%-a lehet. Tehát a követelés minden esetben rendelkezik egy névértékkel (ez az az összeg, amelyet tőlünk követel a bank, tőkével, kamatokkal és egyéb járulékokkal együtt), van emellett egy piaci értéke is, ami azt az árat jelenti, amelyet ténylegesen kifizet a követelésért a faktoring cég.

A követelések eladásával a bankok általában a normál üzletvitelük során keletkező követeléseik közül a nehezen behajthatókat próbálják pénzre váltani. Nem fog tehát egy bank sem eladni olyan követelést, olyan hitel-, vagy kölcsönszerződést, amelyet az ügyfél rendesen, havonta fizet. Tehát hiába vagy nehéz anyagi helyzetben, hiába vagy úgy a hónap végére, hogy nem tudod, melyik számlát fizesd be, amíg a banki hiteledet rendesen törleszted, neadjisten hozzájárultál ahhoz, hogy a törlesztőrészleted a számládról, vagy a munkabéredből rendszeresen vonja a bank, addig semmilyen alku pozíciód nincsen. Miért is akarna veled alkudozni a bank akkor, amikor egyébként minden hónapban a pénzéhez jut? Őt az egyéb személyes problémáid nem fogják meghatni, ezekkel maximum jól kisírod magad, de alkupozíciód nincsen.

Rendszeresen és rendesen, pontosan fizetett hitel esetében tehát egyszerűen nem vagy alkuképes, mert a banknak nem éri meg alkudozni veled. Alkura csak akkor lesz lehetőség, ha a követelés előzőekben jelzett névértéke és piaci értéke között a különbség megnő, azaz ha a követelés behajthatósága, végrehajthatósága csökken. Ennek érdekében már lehet konkrét lépéseket tenni, elsősorban például a törlesztőrészletek nem fizetésével, a jogi eljárásokban tanúsított aktív adósi magatartással (fizetési meghagyással szembeni ellentmondás, ellenkérelemmel a perbeli keresetlevéllel szemben, stb.), valamint jövedelmünk, vagyontárgyaink védelmével. Ezekhez azonban minden esetben kidolgozott stratégia és szakemberek (ügyvéd, adótanácsadó, stb.) igénybevétele szükséges.

Fontos, hogy senkinek sem javasoljuk ezen cikkünkkel, hogy hitelét ne fizesse, csupán arra próbálunk rávilágítani, hogy a bajba jutott, fizetésképtelen adósok számára is vannak menekülési és alkudozási lehetőségek!