fbpx

Általános tapasztalat, hogy a magyar cégek a céges szerződések elkészítése és aláírása után fordulnak csak ügyvédhez, amikor már valamilyen vitás kérdés merül fel az adott szerződéses jogviszonyban. Mi a magunk részéről minden esetben azt ajánljuk, hogy a szerződés aláírása előtt kérd ügyvéd segítségét a szerződés véleményezésében, illetve a szerződésből fakadó kockázatok értékelésében.

A szerződéseknek vannak minimális tartalmi követelményei, amelyek nélkül szerződésről aligha beszéltünk. Ilyen az, hogy kinek, mit és mikor kell teljesítenie, illetve hogy vannak-e a késedelemnek, hibás teljesítésnek következményei. Minden, ezen túlmutató rendelkezés már nem szükségképpeni eleme a szerződésnek, de a legtöbbjük a feleknek nyújt további garanciát.

Ilyenek például a szerződéses biztosítékok (kötbér, késedelmi kamat, zálogjog, stb.), valamint léteznek olyan formai garanciák is (például egy-egy szerződés közjegyzői okiratba foglalása), amely a későbbi, esetleges igényérvényesítést könnyíti meg.

Céges szerződések megkötése előtt érdemes átgondolnunk, hogy nem léteznek mindenkire működő netes mintaszerződések és nincs gyors szerződés, legfeljebb elkapkodott, végig nem gondolt, formálisan jónak tűnő szerződések vannak. Netről letöltött, innen-onnan összeollózott szerződések helyett inkább kérj jogi, ügyvédi segítséget minden esetben, még mielőtt olyan hibát követsz el, amely súlyos százezrekbe kerülhet a cégednek.

Előfordulhat például, hogy a szerződésben nem gondolsz minden lehetséges üzleti kockázatra és elmulasztod ezek előzetes, megállapodás szintű szabályozását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jogvita esetén csak a bíróság fog tudni dönteni ügyedben, hosszú évek és sok-sok perköltség kifizetése után, holott a jogviták többsége egy jó szerződéssel igenis elkerülhető!

Ugyanígy, a felek vállalásainak pontatlan és elnagyolt szerződéses szabályozása is jogi galibákhoz vezet, hiszen hogyan várhatod el valaminek a teljesítését, amit le sem írtatok a szerződésben? Nyilván nem lehet minden egyes kötelezettséget és helyzetet aprólékosan és részletesen leírni egy okiratban, nem is ez a cél, hiszen akkor a ló másik oldalára esünk át és az ilyen, minden részletre kiterjedő szerződés ugyanúgy érdekeinkkel ellentétes lehet, mint az elnagyolt szabályozás. Az arany középút megtalálása nem mindig egyszerű de nem is egyedül a te dolgod, kérd bátran szakember, ügyvéd segítségét!

Vannak bizonyos üzleti ágazatok, ahol a jogszabályok további, kötelező elemeket írnak elő a szerződésekre, emellett vannak olyan garanciális jogi szabályok is, melyek téged és a cégedet védik. Ahhoz, hogy ezeket érvényesíteni tudd, a szerződésben kell róla rendelkezned.

Szerződéssel kapcsolatos kérdésed van? Segítsünk valamiben? Írj nekünk!