fbpx

A még fennálló devizahitelek forintosítása, a kötelező pénzügyi elszámolást követően adóst terhelő tartozás forintra átváltása a pénzintézetek kötelezettsége. A Magyar Nemzeti Bank elkészítette az elszámolási mintalevelet, a rendelet és a levél az MNB honlapjáról letölthető.

Fontos tudni, hogy a banknak elsősorban a semmis szerződéses kikötések miatti elszámolást kell teljesítenie, azaz a tisztességtelenül már felszámított és levont árfolyamkülönbözettel mindenképpen, az egyoldalú kamat- és költségemelésekkel pedig abban az esetben kell csökkentenie a hiteltartozást, amennyiben az ezzel kapcsolatban indított perét a bank az állam ellen elvesztette.

Az így kiszámított és fennmaradó devizahitel tartozást kell azután a banknak forintra átváltania. A forintosítás nemcsak a tőketartozást érinti, hanem a kamatokat és költségeket is.

Mindenki ellenőrizze, helyes címe szerepel-e még bankjánál, nem történt-e költözés azóta – ellenkező esetben ugyanis a bank a régi címére fogja kézbesíteni az elszámolási levelet.

A bank által elkészített devizahitel elszámolás ellen rendes jogorvoslattal, illetőleg panasszal is lehet élni.

Szeretné tudni, mennyi pénz jár vissza Önnek? Tegye fel kérdéseit devizahitel fórumunkban, vagy kérje ügyvédeink segítségét!