+3670 703 8837 info@webugyved.com

Diákhitel szabályok

Most, hogy a tanév elkezdődött, többé kevésbé, egyre több diákhitellel kapcsolatos hirdetés jöhet szembe velünk, akár az interneten, akár az utcán. Azonban, hogy tájékozott légy a témában, nem árt tudni a hatályos jogszabályokról, melyek meghatározzák, kik is igényelhetik ezt a szolgáltatást. Erről bővebben az apróbetűs részeknél olvashatsz, ahogy az lenni szokott.
Itt van pár fontos feltétel, amit figyelembe vesznek:

-Magyar állampolgár, menekültként elismert, valamint bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy, továbbá az a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvénynek megfelel.

-A hitelfelvétel feltétele, hogy a hallgató, tanuló felsőoktatási intézményben – állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas, önköltséges, államilag támogatott, vagy költségtérítéses képzésben, a Fot. (felsőoktatásról szóló törvény) által meghatározott képzési formákban, szinten – érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezzen.

Öt féle diákhitel létezik:

-Diákhitel1

-Diákhitel2

-Diákhitel Plusz – hallgatóknak

-Diákhitel Plusz – felnőttképzésben résztvevőknek

-Nyelvtanulási diákhitel

A diákhitel 1 és 2 közötti különbség az, hogy az 1-es szabad felhasználású, míg a 2-es kötött. Továbbá az elsőt finanszírozási formától függetlenül bárki felveheti és maximum havi 150 000 forintot igényelhet, ám azt bármire költheti. A kamata pedig 1,99%*, amit a hallgatói jogviszony megszűnése után, illetve legkésőbb 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell elkezdeni törleszteni. A kettes diákhitelt kizárólag önköltséges képzésben résztvevő hallgatók vehetik igénybe és maximum a képzési költség összegét vehetik fel, melyet értelem szerűen csak erre költhetnek el. Ennek kamata viszont 0%. A diákhitel pluszt a jelenlegi válság helyzetre való tekintettel hozták létre és bárki felveheti, aki érvényes jogviszonnyal rendelkezik. A diákhitel plusz – felnőttképzésben résztvevőknek még nem elérhető, de hamarosan az lesz. A nyelvtanulási diákhitelt, értelemszerűen nyelvtanulásra alkalmazható, bár jelenleg szünetel ez a lehetőség.