fbpx

Egyszerűbb és olcsóbb lesz az építkezés a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám az új szabályozás sok kérdést is felvet. 

Január 1-től jelentős jogszabályváltozások léptek hatályba az építésügyben: a bürokráciacsökkentés elvét szem előtt tartva bevezették az úgynevezett egyszerű bejelentési rendszert. Ennek következtében idén már nem kell építési engedélyezési eljárást indítani a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépületeknél. Az építés tényének bejelentése után 15 nappal az új törvény szerint már meg is lehet kezdeni a munkálatokat, ráadásul a bejelentésért illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni. Az épület tervezése és kivitelezése ugyanakkor továbbra is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően történhet.

Az épületet a bejelentéstől számított 10 éven belül fel kell építeni és annak felépítésének megtörténtéről hatósági bizonyítványt kell kérni az általános építésügyi hatósági feladatot ellátó jegyzőtől. Használatbavételi eljárás lefolytatása nem szükséges.

Ha a bejelentéstől számított 10 éven belül az épületet nem építették fel, az elkészült építményt le kell bontani.

Az egyszerűsített építési eljárásban építész tervező (kamarai tag) igénybevétele kötelező, az eljárás egyszerűsödésével az ő terhei és felelőssége nökvekszik.

További információ, jogi és műszaki tanácsadás: info@webugyved.com