fbpx

Az ügyvédek, közjegyzők és hatóságok számára már jó ideje kötelező az elektronikus aláírás, illetve a hiteles elektronikus kézbesítési tárhely alkalmazása, ezek az eszközök azonban a magánszemélyek életét is nagyban megkönnyíthetik.

Ma már egyre több informatikai szolgáltató cég kínál magánszemélyeknek is elektronikus aláírási szolgáltatást, fontos azonban kiemelnünk, hogy az állami szolgáltató, a NISZ Zrt. szolgáltatása mindenki számára ingyenes!

Elektronikus aláírást az új személyi igazolvány mellé, ügyfélkapun, vagy kormányablakban lehet igényelni. Az ügyfél ekkor egy külön aláíró-kártyát kap, amely tartalmazza a csak hozzá tartozó, névre szóló aláíró tanúsítványt. A tanúsítvány mellé külön időbélyeg szolgáltatást is lehet igényelni, így amikor aláírunk egy dokumentumot, nemcsak azt tanúsíthatjuk elektronikusan, hogy azt mi magunk írtuk alá, de azt is, hogy az aláírásunk a megadott (időbélyeggel igazolt) dátumban történt meg. Érdemes ezt a kiegészítő szolgáltatást is igényelnünk.

Bár a NISZ Zrt. külön kártyaolvasót (azaz aláírás-létrehozó eszközt) részünkre nem biztosít, ezt könnyedén beszerezhetjük a nagyobb szolgáltatóknál. Ezeknek az eszközöknek van egy minimális díjuk, ám úgy gondolom, hogy napjainkban, amikor egyrészt mindent online intézünk, másrészt kiemelten fontos adataink védelme, egyre többen fogják használni ezeket, így érdemes beruházni rá!