+3670 703 8837 info@webugyved.com

Múlt héten elkezdődtek a devizahitel perek a Fővárosi Törvényszéken, ez a bíróság kizárólagosan illetékes a perek elintézésére. De mit jelent ez nekünk, adósoknak?

A perekben minden esetben a Magyar Állam ellen kell benyújtaniuk a keresetet a bankoknak, egy pénzintézet csak egy keresetet nyújthat be, másfél millió forint illeték lerovása mellett. A kereset a 2014. évi 38. törvényben felállított vélelmek megdöntésére irányulhat kizárólagosan, az ítéletnek nagyon gyorsan, 30 nap alatt kell megszületnie.

Az említett törvény a következőket mondja ki:
– az árfolyamrés semmis, a bankoknak így 90 napon belül minden egyes fogyasztóval újra kell számolniuk a kölcsön és a törlesztőrészletek összegét; az elszámolási kötelezettség teljesítését a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi.
– az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen, tehát semmis: a banknak ugyanakkor a keresetben lehetősége van bizonyítani azt, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás megfelelt a törvényben felsorolt feltételeknek és azt a fogyasztóval egyedileg megtárgyalta: a bizonyítás sikertelensége esetén a semmisség a törvény alapján fennáll.

És hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Amennyiben nem sikerül az említett perekben a bankoknak megdönteniük a törvény által felállított semmisségi vélelmet, nemcsak az árfolyamrés, de az egyoldalú kamat- és költségemelés is semmisnek tekintendő – ez pedig a fogyasztói kölcsönszerződések tömeges újraszámolását vonhatja maga után.

Kövessétek figyelemmel a blogunkat és devizahiteles fórumunkat, itt kérhettek jogi tanácsot, megbeszélhetitek a fejleményeket. Ne hagyjuk veszni a pénzünket, itt az ideje, hogy cselekedjünk!