+3670 703 8837 info@webugyved.com

Kirúgtak, de nem voltam bejelentve – mit tehetek, hogy kifizessék az elmaradt béremet? 

feketemunka

FEKETEMUNKA

Ha bíróságra megyek, engem is megbüntet a NAV a fekete munkáért? 

Ilyen kérdéssel a legtöbb gyakorló ügyvéd legalább egyszer már találkozott és az a tapasztalat, hogy legtöbbjük széttárt karral, tanács nélkül küldte haza az ügyfelét. A feketemunkában a legrosszabb ugyanis az, hogy nem tudjuk a teljes balhét “ráverni” a gonosz munkáltatóra, ha az adóelkerülésben mint munkavállalók magunk is részt veszünk. Márpedig nehéz lenne jóhiszeműen azt állítani, hogy mi úgy tudtuk, fizetve van az adónk, pláne manapság, mikor ez a kérdés három-négy kattintással könnyedén leellenőrizhető. 

De vajon megúszható-e a bírság, vagy minden esetben a munkavállalót is sújtja az? Az adózás rendjéről szóló törvény elsősorban a munkáltató kötelezettségeként írja elő a kifizetett munkabér után az adó levonását, havi bevallását, illetve befizetését is. Ez a munkavállalót terhelő – munkabérből levonandó – adóra is igaz, tehát ennek elmulasztása esetén a munkáltató a felelős. 

Feketemunka

Természetesen az adóelkerülést a törvény a munkavállaló oldalán is bírsággal sújtja – a bírság mérséklésére azonban ún. méltányossági eljárásban lehetőség van. A tapasztalat azt mutatja, ha együttműködőek vagyunk az adóhatósággal, ők is szívesebben gyakorolják a méltányossági jogkörüket.

Adótartozásod van? Esetleg bírságot kaptál? Adószakértő ügyvédeink – hivatali tapasztalattal – állnak rendelkezésedre, hívd őket most!