fbpx

Hogyan éri meg katázni 2021-ben?

Gyakorlati tippek katás vállalkozóknak a 3 milliós bevételi értékhatár különadójával kapcsolatban. Elkerülhető a 40% különadó fizetési kötelezettség? Vagy mondjak búcsút a katának?

2021. február 24. napjáig ingyenesen elérhető, utána 6,990 HUF.

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

jogi ügy

facebook követő

jogi cikk

év jogi tapasztalat

2021 a kata vége?

2021. január 1-én két fontos változás lépett életbe a KATA adózással kapcsolatban. Az egyik, hogy már csak egy főállású kisadózói jogviszonyunk lehet, a másik pedig, hogy amennyiben egy megbízónktól származó bevételünk eléri a 3 millió Ft-ot az adott évben, az ezen felüli összeg után 40% különadót kell fizetnie utánunk a kifizetőnek. 

Mondjak búcsút a katának?

Nagyon sok vállalkozó gondolja úgy, hogy 2021-ben már nem éri meg katásnak lenni, sőt, attól is félnek, hogy a különadó fizetési kötelezettség miatt megbízóik nagy részét elveszítik. Az a szabály is komoly fejtörést okoz a katásoknak, miszerint amennyiben egy adott megbízótól származó bevételük a havi egymillió forintot eléri, a törvény burkolt munkaviszonynak minősíti a katás megbízást – azaz a munkaviszonnyal kapcsolatos közteher fizetési kötelezettségek lépnek érvénybe.

AZ ÚJ SZABÁLYOK A VÁLLALKOZÓKTÓL ALKALMAZKODÁST KÍVÁNNAK. A KÜLÖNADÓ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG LEGÁLIS ADÓOPTIMALIZÁSSAL ELKERÜLHETŐ. A BURKOLT MUNKAVISZONY VÉLELME LEGÁLIS JOGÜGYLETEKKEL MEGDÖNTHETŐ. 

JÁRJ UTÁNA, KÉRJ JOGI TANÁCSOT! 

 

 

Nem szükséges kilépned a KATÁ-ból. Rengeteg olyan legális módszert ismerünk, amelyekkel még mindig megérheti katásnak maradni. Kíváncsi vagy ezekre? 

Persze, az is lehet, hogy élethelyzeted, vagy vállalkozásod körülményei miatt nem feltétlenül a KATA a számodra legkedvezőbb adózási mód. Utánajártál már ennek? Számoljunk együtt!

A te vállalkozásod alkalmaz valamiféle tudatos adótervezést? Vagy csak úszol az árral?  

OLVASS BELE.. 

^

Hogyan kerülhető el a 40%-os különadó fizetési kötelötelezettség?

^

Hogyan kerüljem el, hogy burkolt munkaviszonynak minősüljön a KATA-s foglalkoztatásom?

^

KATA vagy szja?

^

Megéri magasabb KATA-t fizetnem?

3 millió forintos határ

Bizonyára a legfájóbb változás a 3 millió Ft-os értékhatár bevezetése. Amennyiben egy kisadózó ugyanazon kifizetőtől egy adóévben 3 millió Ft-ot meghaladó összegű kifizetést kap, úgy a kifizető a 3 millió Ft feletti rész után 40%-os különadó megfizetésére lesz köteles.

Egy kifizetőtől tehát egy adóévben csak 3 millió Ft bevételünk lehet, ha el szeretnénk kerülni, hogy 40% különadót kelljen fizetnie utánunk katásként a megbízónak/kifizetőnek.

 Vagy, megfontolhatjuk, alkalmazunk-e valamilyen legális adóoptimalizálási módot. Nézzünk egyet, példaként: 

Színlelt munkaviszony? 

A törvény szerint abban az esetben nem minősül munkaviszonynak a katás megbízás, amennyiben a következő feltételek közül legalább kettő teljesül az adott viszonyban:

– a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette,

– a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a fentiek szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte,

– a megbízó nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan,

– a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll,

– a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megbízó bocsátotta a kisadózó rendelkezésére,

– a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

perc olvasás

százalék tájékoztatás

Igyekeztünk a Webügyvéd csapatával olyan e-bookot alkotni, amely a jogi szakzsargont mellőzi, azonban pontos tájékoztatást ad mindenki számára, aki szeretné a vállalkozása adókötelezettségeit tudatosan tervezni.

A SZERZŐRŐL.

Bemutatjuk Dr. Makó Klaudia ügyvédet, a Webügyvéd alapítóját, aki adótanácsadói végzettséggel is rendelkezik.  2007-ben végzett a Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán, majd 2013-ban alapított saját ügyvédi irodát.   

2014 januárjában indította el a Webügyvéd Blogot, melyre rendszeresen szakmai cikkeket ír, hétköznapi nyelvet használ a portálon, nem pedig szakzsargont, amelyet laikus személy gyakran nem ismer, nem, vagy nehezen ért. 

“Kiemelten fontosnak tartom, hogy az Ügyfél mindig megértse azt, hogy a vállalkozásának szempontjából mik azok a területek, amelyek jogi védelemre szorulnak.
Vállalkozó ügyfeleim esetében a komplex jogi szemléletben hiszek. Ez azt jelenti, hogy nemcsak egy-egy jogi ügyében segítek, hanem igyekszem a teljes üzletmenetet átlátni és teljeskörű jogi- és adóoptimalizálási tanácsokkal szolgálni. Vállalkozó ügyfeleim azért választanak engem, mert a napi üzletmenet során bármikor fordulhatnak hozzám kérdéseikkel, online is.”

Dr. Makó Klaudia

IGEN, ÉRDEKEL AZ

ADÓTERVEZÉS.

 

Rendben, kattints a “Kérem az E-bookot gombra”. 

Ne feledd, 2021. február 24-éig érhető el ingyenesen, utána 6,990 HUF az e-book ára.   

Ez az oldal nem része a Facebook.com oldalnak és semmilyen kapcsolatban nem áll a Facebook Inc.-el.
A FACEBOOK a Facebook Inc szerzői tulajdonjoga.”

ÁSZF  | ADATVÉDELMI NYILATKOZAT