fbpx

Mai bejegyzésünkben a közelmúlt fontosabb ingatlanjogi kérdéseit és válaszait tesszük közzé, reméljük, mindnyájatoknak hasznára válik!

“Tisztelt Olvasók!
Tisztelt Ügyvédek!

2014.ápr.04.én Ingatlan Adás-vételi szerződést kötöttek az eladók-és a vevő.
Előtte hivatalosan megtörtént a kifüggesztés.
Ellenjegyzés az ügyvéd által megtörtént, kifizetés a szerződésben foglaltak szerint.
A vevő így, új földterületet vásárolt.
Ám, 1 évvel ezután, 2015.ápr.16-n elhunyt. A hagyatéki ingatlanleltár felvételekor derült ki, ez a vásárolt terület nincs a tulajdonába bejegyezve, ami “ügyvédi mulasztás” miatt akadt el.
A szerződést ellenjegyző ügyvédhez 1 hónapig jártam személyesen, (testvére-örököse) hívtam telefonon, írtam leveleket, kérve őt, intézze el a hagyatéki tárgyalásig ezt az általa és miatta hiányos szerződést, hiszen az elhunyt életében ezt már elrendezettnek tudta.
Ám, hitegetett, de az ügy nem haladt.
Majd kiderült, 2014.márciusában törvény szabályozta, és rendeletbe foglalták, hogy a szerződés 4.példányát “biztonsági lapra” kell nyomtatni, és ezt így kell hivatalosan az ügyvédnek be adni a Földhivatalba, tulajdonjog bejegyeztetéshez, majd innen megy tovább a következő állomásra.
Én kikértem tőle a szerződéshez szükséges ügyvédi iratokat, ő a nálam lévő, elhunyt bátyám aláírásával elkészített szerződéseket tette az ő irataihoz, majd én vittem a Földhivatalba, ahol velem ismét befizettették a 6600,-Ft ingatlan-nyilvántartási eljárás díját, s közben jelezték, ezt “vissza fogják dobni”, mert formailag nem felel meg a követelményeknek.
Az ügyvédet a földhivatalból hívtam fel telefonon, az ügyintézők jelenlétében, hogy amit a kezembe adott, az nem megfelelő, és hozza utánam a beadásra váró anyagot.
Nem hozta, de hozzá visszatérve, írásban kértem tőle, nyilatkozzon, hogy ezt az ügyet intézi.
Ezt az írásbeli nyilatkozatot legépelte, aláírta, , de ezt követően, már nem is jelentkezett.
A hagyatéki tárgyalásig nem változott semmi ez ügyben, majd a helyszínen közjegyző közölte:” xy ügyvéd urat kizárták az ügyvédi kamarából”.
Ezt követően hívtak a földhivatalból, keressek másik jogi képviselőt, mert ez az adásvételi szerződés náluk van, és új szerződést kell másik ügyvéddel ellenjegyeztetni, és ezt elölről kell kezdeni a kifüggesztésekkel, és a vele járó anyagi költségekkel.
Az ügyvédtől ez erkölcstelen, és nem minősítem tovább.
Nekem kifejezhetetlen veszteség családtagom elhalálozása, és akkor 1 héten belül temettem Édesanyánkat és a Bátyámat.
Lelkileg, anyagilag óriási terhekkel, veszteségekkel kellett megküzdenem, és ez most is tart.
Az ügyvédet azóta végképp nem tudom elérni, pereskedni nem akarok.
De, van erre jogorvoslat?
Előlról kezdeni nekem, az örökösnek ezt a földvételt, ahol már 2 éve átadásra került a pénz-a föld, és kiderül, nincs a tulajdonába annak, aki elhunyt.
Valóban ez a törvény, új szerződés, új kifüggesztés?
Kérem, köszönöm a szakmai segítséget.
(Az ügyvéd csak 2015.májusától “tudta” ezt a formulát, így hiányosságai nagyok.)”

Kedves Kérdezőnk,

mivel az ügyvédet már kizárták a kamarából, így fegyelmi eljárást nem tud indítani, de az ügyvédek biztosítójának érdemes írni egy levelet, talán kap onnan némi kártérítést, szoktak fizetni.

Tisztelettel:
Dr. Makó Klaudia
ügyvéd

“Jónapot,

kérdezném a köevtkezöt:

Ingatlan adásvételi szerződés kötésekor a vevők banki hitelt vesznek fel. A szerződésben áll hogy a Bank a folyósításkor minden további engedély nélkül, azaz ezzel egy időben jelzálogot jegeztet az ingatlanra. Ez normális a gyakorlatban? Hisz egy kötelmi szerződés / adásvétel nem azzal van a vételár kifizetve, hogy a bank utalja, hanem azzal hogy az összeg megérkezik az eladóknál. Logikus lenne, hogy 1. vételár tényleges kifizetése és ezzel a szerződés kötelezettségének teljesítése 2. jelzálog bejegyzése? mielőtt az eladó a vételárat nem kapta meg, nem értem hogy jöhet a bank ahhoz, hogy jelzálogot jegyeztessen be. Miért követeli a bank ezt? Hisz az adásvételi szerződésben az is benne van, hogy a bank engedélye nélkül nem lehet e szerződést felbontani, azaz láncolja az összes tagot a szerződéshez, az ö kedve szerint. Akkor mit akar ezzel kivédeni? Mi a fifikája a banknak? Hisz ha valaki valamit elad akkor először ki kell fizetni ténylegesen, és utána terhelheti jogokkal… Amúgy a jelzáloghoz mi köze az eladónak? ez a bank és a hitelvevő vevők közötti dolog, Nem értem ennek a gyakorlati jelentőségét, na és hogy ilyet minden fejfájás nélkül alá lehet írni? Ha a bankot vagy mást kérdezem miért, a válasz mindig csak az: “mert a bank ezt csak így csinálja” na szuper. Kérem segítségüket.
Köszönettel…”
Kedves Kérdező,

ez a bankok gyakorlata, minden egyes szerződésnél, évek óta így csinálják.

Gondolom, ők is féltik a pénzüket, ezért járnak el így. A jelzálogjog bejegyzés azonban külön okirattal, nem az adásvételi szerződéssel történik, az adásvételi szerződésben csupán az eladó hozzájárulása jelenik meg.

Tisztelettel:
Dr. Makó Klaudia
ügyvéd
“Tisztelt Webügyvéd, tisztelt fórumozók!

A segítségüket, segítségeteket szeretném kérni. Szeptemberben írtuk alá az adás-vételi szerződést egy ingatlanról, amelyben december 11-i fizetési határidő volt feltüntetve. A vevő részéről a kifizetés nem történt meg, erre hajlandóságot sem mutat. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben automatikusan semmissé lesz a vele kötött szerződés, illetve milyen lehetőségeim vannak? Érdemes egy ilyen ügyet perre vinni? A válaszokat előre is köszönöm!”

Kedves Kérdező,

ilyenkor Önöket elállási jog illeti meg, ezt a vevőhöz címzett írásbeli, egyoldalú nyilatkozattal gyakorolhatják (azaz nem kell hozzá a vevő hozzájárulása).
Az adásvételit készítő ügyvéd segítségét azért mindenképpen vegyék igénybe ilyenkor!

Tisztelettel:
Dr. Makó Klaudia
ügyvéd

 

“Tisztelt Cím!
Segítséget szeretnék kérni a fent említett témában (ingatlan adás-vételi szerződés megkötése utáni rejtett hibák).
Megvásároltunk egy ingatlant, melybe nem tudunk beköltözni, mert az adás-vételi szerződés megkötése után folyamatosan jönnek elő az épületen lévő hibák.
Az összeg kb. 6 millió Ft.
Szeretnénk tudni, hogy érdemes-e, ha igen, hogyan indítsunk kártérítést ez ügyben.
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel!”

Tisztelt Kérdező!

Üdvözöljük a fórumon!
Az adásvételi szerződésüket kellene először átolvasni, hogy milyen felelősséget vállalt ezekért az eladó, illetve hogy kötöttek-e ki erre külön szavatossági jogokat.
Illetve az is kérdés, hogy kifizették-e már Önök a teljes vételárat, amennyiben nem, úgy visszatartási jog is megilleti Önöket.
Először mindenképp meg kellene próbálni megegyezni az eladóval, akár úgy, hogy írásban, tértivevényes levélben leírják neki a hibákat, az okozott költségeket és felszólítják a teljesítésre. Amennyiben ez sikertelen, mindenképp kérjenek igazságügyi szakértői véleményt – peren kívül, közjegyzői eljárásban – mielőtt pert indítanak, mert ez nagyban növeli az esélyeiket és az eljárás időtartamát is lerövidíti.

Üdvözlettel:
MK