fbpx

Ma már tele van az internet a cégvezetőknek szóló jó tanácsokkal. Ezek nagy része a vállalat, a munkatársak vezetéséről és az új ügyfelek szerzéséről, bevétel növelésről szól. Sajnos kevés az olyan írás, ami a céges működések jogi buktatóira és jogi praktikákra hívja föl a figyelmet és ma még szintén aggasztóan kevés az olyan cégvezetők száma, akik “belsős” ügyvédet, jogászt foglalkoztatnak annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb jogi kockázattal és jogi költséggel járjon céges működésük.

Mai cikkünkben pár, eddig hiánypótlónak számító jótanácsot osztunk meg cégvezető ügyfeleinkkel. Fontos azonban tudnotok, hogy ezek nem helyettesítik az ügyvéd igénybevételét!

Első tanácsunk így éppen ezzel kapcsolatos: mindig legyen cégednek saját, elérhető ügyvédje! Legyél bármilyen kicsi cég, egy állandó ügyvéddel milliókat spórolsz! Az állandó ügyvéd mindig átnézi szerződéseidet, telefonon felhívhatod, ha problémád van, rendelkezésedre áll. Ezek olyan, rendkívül fontos dolgok (különösen a mai, kesze-kusza jogszabályokkal teli világban), amelyek lehet, hogy most – vagy havonta – pár tízezer forintodba kerülnek, éves szinten viszont milliókat spórolsz vele. Kérd ajánlatunkat, írd le a céged legjellemzőbb problémáit és megmutatjuk, mennyit tudunk neked spórolni!

Mindig olvasd át és szerkeszd át alaposan a szerződéseidet! Bár az internetről számos szerződés ingyen letölthető, nem biztos, hogy ezek a te cégedre is megfelelőek. Fontos, hogy szakértő szemmel nézd át, akár saját letöltésű szerződésről van szó, de különösek akkor, ha üzleti partnered biztosítja számodra a szerződést!

Amennyiben céggel szerződsz, tegyél róla, hogy a szerződés alapján a követelésed behajtható maradjon! Akkor is, ha a cég megszűnik, vagy fizetésképtelen.

Figyelj a kamatokra, késedelmi kötbérekre, a késedelemmel kapcsolatos szerződéses szabályokra. Ezek téged és partnereidet is védik.

Mindig nagyon pontosan határozd meg a szerződésedben, milyen szolgáltatást vagy árut nyújtotok egymásnak, ennek mi az ellenértéke és mi a teljesítés határideje! A teljesítést csak ezen rendelkezések birtokában tudod követelni és ezek ismeretében tudod alkalmazni a késedelem, vagy szerződésszegés jogkövetkezményeit is.

Tervezz adót! Rengeteg olyan legális adókedvezmény van, amelyet nem sokan ismernek, még kevesebben használnak! Te légy előrelátó, tervezd meg bevételeidet, kiadásaidat és tervezd meg azt is, hogy mennyi adót fogsz fizetni ezek után! Kérd adótanácsadó segítségét, milliókat spórolhat meg neked.

Figyelj a kollégáidra! Fontos, hogy a munkaszerződéseid, munkaköri leírásaid pontosak, jogszabálynak megfelelőek legyenek. Ügyelj ezek betartására! Ügyelj arra, hogy legyen megfelelő szankciója a hibás munkavégzésnek! Itt is igaz az előző bekezdés: tervezz adót! Bizonyos munkavállalók után cégednek adókedvezmény jár, sőt, bizonyos foglalkoztatási formákat (pl. távmunka) is adókedvezménnyel jutalmaz a törvény.

Ügyelj szellemi tulajdonod védelmére! Egy szellemi tulajdont értékesítő vállalkozásnál ez elengedhetetlen, de minden cégnél ajánlott megnézni, milyen olyan szellemi tulajdonnal rendelkezik, amelyre esetleg eddig nem is gondolt volna. Győződj meg róla, igénybe vetted-e a megfelelő szellemi tulajdonvédelmi intézményeket!

Mindig legyenek meg a megfelelő engedélyeid, nyilvántartásaid, szabályzataid! Tartsd ezeket naprakészen! Ugye nem kell mondanom, milyen következményekkel jár, ha egy hatósági ellenőrzéskor ezek hiányosságát tapasztalja a hatóság?

Használj minél gyakrabban emailt, drive-ot, emlékeztetőket! Így minden fontos utasításod, nyilatkozatod nyomon követhető marad. Nem lesz olyan, hogy “ezt nem így mondtad”, “nem így egyeztünk meg”, “csak szóbeli szerződés volt”. Az email minden esetben bizonyíték, ráadásul ingyen van és rengeteget el tudsz belőle tárolni, kis helyen. Használd!

Van még kérdésed a cégvezetéssel kapcsolatban? Biztosan! Kérdezz tőlünk, szakértőinktől!