+3670 703 8837 info@webugyved.com

Ismerős a fenti mondat, ugye? Leginkább amerikai filmekben hangzik el, amikor a rendőrség hosszas nyomozás után végre elkapja a gyanúsítottat és a járőrkocsiba tuszkolja. Talán azt már kevesebben tudjuk, miről is szól ez valójában…

A jogi szakzsargonban „Miranda-figyelmeztetés”-nek nevezett szöveg egészen egyszerűen annyit jelent, hogy a büntetőeljárásban résztvevőket – tehát nemcsak a gyanúsítottakat, hanem tanúkat, sértetteket, stb. – a kihallgatást végző köteles tájékoztatni arról, hogy nem kötelesek saját magukra, vagy hozzátartozóikra terhelő vallomást tenni, illetőleg ilyen kérdés esetén a válaszadást megtagadhatják. A gyanúsítottakat ettől több jog is megilleti, így a Miranda-figyelmeztetés esetükben általában hosszabb. A Miranda-figyelmeztetés kötelezettségét a modern jogrendszerek mindegyike tartalmazza, más kérdés annak gyakorlati megvalósulása. Magyarországon általában nem, vagy nemcsak szóban hangzik el, hanem a kihallgatás során a jegyzőkönyv több helyen írásban is tartalmazza, amelyet a kihallgatott minden oldalon – és a figyelmeztetések alatt egy oldalon belül többször is – köteles aláírni – ez arra szolgál, hogy később bizonyítani lehessen a kihallgatás szabályszerűségét.

Hazai büntetőeljárásunk sajátossága miatt azonban – ahogyan ez köztünk, ügyvédek között elterjedt szólás -, „először mindenki tanúként kezdi”. Vajon miért? Egyrészt azért, mert a gyanúsítás formális végzést követel, gyanúsítottként egész mások az eljárási jogaink és kötelezettségeink, mint tanúként. Gyanúsítottként bármilyen kérdésre megtagadhatjuk a választ, ellenben tanúként csak azokra, amelyekkel önmagunkat, vagy hozzátartozónkat bűncselekménnyel vádolnánk. A tanúzás állampolgári kötelezettség, ugyanolyan, mint az adófizetés – ha tanúként idéznek, kötelesek vagyunk megjelenni és vallomást tenni.

Ilyen helyzetben gyakran egy laikus tanú áll szemben legalább kettő – kiemelt ügyekben több – tapasztalt nyomozóval és a tanúnak magának kell eldöntenie, melyek azok a kérdések, amikre válaszolva bűncselekménnyel vádolná saját magát, vagy hozzátartozóit. Érdekes eset volt, mikor egyik bírósági tárgyalásom tanúja kihallgatása során gyakorlatilag egy nagy értékű sikkasztást vallott be. Másik ügyfelünket közlekedési szabálysértéssel vádolták: a hatóság két tagja „elfelejtette” szóban közölni a Miranda-figyelmeztetést, arról ügyfelünk csak a jegyzőkönyv átolvasása-aláírása előtt szerzett tudomást – természetesen miután már mindent bevallott…

 Honnan tudja a tanú, mit mondhat el kihallgatása során és mit nem? Kérhet segítséget? Vihet magával valakit a kihallgatásra? Kérdezd ügyvédeinket MOST!