fbpx

Holnap, azaz szeptember elsején 750 ezer általános iskolás és mintegy 500 ezer középiskolás számára kezdődik meg a 2016/17-es tanév. Az oktatásban ismét drasztikus változásokkal kell szembenézniük mind a pedagógusoknak, mind pedig a tanulóknak. 

Nemcsak a tananyag, de az órarend, az időbeosztás körül is sok a nehezen érthető, vagy betartható szabály. Az általános iskola alsó tagozatán tervezett 30 perces órák ötlete is megosztó fogadtatásra talált a pedagógusok között. Elmondható, hogy bár vannak különbségek az egyes intézmények tanítási módszerei, tankönyvei között, abban a legtöbben egyetértenek, hogy a legkisebbek esetében az alapvető készségek (írás, olvasás, számolás) megtanítása a legfontosabb, valamint az, hogy sokat mozogjanak és hozzászokjanak az iskolai rendhez.

A tankönyvek, tanszerek költsége sok családra ró súlyos anyagi terhet. Bár az alsó tagozatokon a tankönyv ingyenes, a sok egyéb írószer, papír és plusz dolog még így is igénybe veszi a kasszát. Néhány pénzintézet külön hitel termékeket ajánl az iskolakezdéshez, azonban, mint a legtöbb banki termék, ez sem a legszegényebb családokra van kitalálva. A legszegényebb régiókban sok civil szervez ilyenkor tankönyv/tanszer gyűjtést a rászorulók számára.

Az idei tanév 182 napos lesz, az utolsó tanítási nap 2017. június 15-e. Az őszi szünet kivételesen hosszú lesz ebben az évben, hétvégékkel együtt 10 napot pihenhetnek a gyerekek.