fbpx

ingatlan illetek

Ingatlan adásvételekor nem csak a vevő és az eladó magánügye a vételár összege, hiszen a vételár összege után a vevőnek vagyonátruházási illetéket az eladónak pedig személyi jövedelemadót kell fizetnie.

A hivatalok egymásnak súgnak

Ingatlan-adásvételi szerződéshez kötelező az ügyvédi képviselet. A szerződést – annak aláírását követően – az ügyvéd nyújtja be a földhivatalhoz egy NAV-adatlappal együtt, amelyen szerepelnek az eladó és a vevő adatai, valamint a vételár összege is. Ez képezi az alapját a fizetendő illeték összegének.
Az adatlapot a földhivatal továbbítja az adóhatóságnak, aki – gyakran a földhivatali határozatot megelőzve – kiszabja a fizetendő illetéket és erről felhívást küld a vevőnek.

Kérjünk kedvezményt!

A fizetendő illetéket és személyi jövedelemadót számos kedvezmény csökkentheti – célszerű, ha erről már a szerződéskötéskor megkérdezzük az ügyvédünket. Az ügyvéd az igénybevett kedvezményt így már az adatlapon jelezni tudja és jelentős összegeket spórolhat meg nekünk.
A fizetendő illetékre emellett részletfizetést is igénybevehetünk – ilyen kérelmek esetén a NAV köteles méltányosan eljárni.

Maradt még kérdése? Keresse ügyvédeinket, vagy látogasson el a fórumba!