fbpx

A „gyermek-láthatás”, azaz a kapcsolattartás jogi szabályozása lényeges módosításon esett át március 1-től, ezen időponttól kezdődően végrehajtási ügyekben nem a gyámhivatalok, hanem a járásbíróságok az illetékesek!

Fontos tudnotok, hogy az új törvény a végrehajtható határozatba foglalt kapcsolattartások végrehajtására vonatkozik! Nem véletlen a szóismétlés, nézzük, csak mi ez?

Végrehajtható határozat kell hozzá: azaz bírósági ítélet, vagy az egyezségeteket jóváhagyó bírósági végzés. Ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás NEM JÓ. Közjegyzői papír NEM JÓ. Két tanús papír szintén NEM JÓ. Ha csak úgy különéltek, de nincs papír, vagy „papíron” még el se váltatok, de apu nem jön, vagy anyu nem engedi a gyereket – nincs mit keresni! Előbb el kell menni bíróságra, elválni, a szülői felügyeleti jogokban megegyezni, megegyezés hiányában végigcsinálni a pert – utána lehet jogi úton a kapcsolattartás végrehajtását kérni!

Mit jelent a kapcsolattartás végrehajtása? Egyrészt ugye a fenti pont, azaz van végrehajtható határozat: mikor kell jönni a gyerekért, mikor kell hívni, mikor kell odaadni. Mindkét szülőre, a különélő és a gyermekkel együttélő szülőre is jogokat és kötelezettségeket meghatározó határozatról beszélünk.

Ha és amennyiben ezt a határozatot bármelyik szülő nem tartja be, azaz:

  • a különélő szülő nem jön a gyerekért, nem hívja, nem viszi el, stb., azaz egyáltalán: nem a határozatban foglaltak szerint tartja a kapcsolatot a gyermekével (nemcsak jog, kötelezettség is a kapcsolattartás!!!)
  • vagy: a gyermekkel együttélő szülő nem adja oda, indok nélkül lemondja, stb.,

akkor a kapcsolattartás végrehajtásának van helye.

2020. március 1. előtt a kapcsolattartás végrehajtását a gyámhivatal előtt lehet kérelmezni, ezen időponttól viszont a járásbíróságok az illetékesek.

A végrehajtás során a bíróság kérelemre jár el, meghallgatást tarthat és szankciókkal is élhet (pl. bírság), indokolt esetben pedig – amennyiben a kiskorú veszélyeztetése is felmerül (márpedig a kapcsolattartás elmulasztása és/vagy akadályozása határozottan veszélyeztető körülmény), indítványozhatja a szülői felügyeleti jogok megváltoztatását is. Kapcsolattartási kérdésed van? Írj nekünk facebookon!