fbpx

A mens rea és actus reus fogalmát az angolszász jogrendszerek használják, de a magyar jogban is megtalálható a megfelelőjük. 

Az angolszász jog szerint bűncselekmény elkövetése akkor állapítható meg, ha megtörtént a bűnös cselekmény (actus rea) és arra az elkövető tudatállapota kiterjedt, azaz a cselekményt ő követte el, annak megtörténtét kívánta (bűnös tudat – mens rea).

Mr. Fagan védekezése szerint a jog a mens rea és actus rea egyidejű fennállását követeli meg, ellenkező esetben bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg. Fagan autójával véletlenül ráhajtott az intézkedő rendőrjárőr lábára, azonban, miután a járőr felszólította, hogy álljon odébb a kocsival, az utasítást megtagadta. Fagan szerint azonban nem követte el a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét, mivel a cselekmény – a járőr lábára való ráhajtás – véletlenül történt, a bűnös tudatállapota azonban – azaz az a tény, hogy felszólításra sem hajtott odébb – ettől később alakult ki. A bíróság azonban nem adott helyt ennek az érvelésnek és bűnösnek mondta ki Fagant.

Hazai büntető törvénykönyvünk a mens rea és actus rea helyett a jogellenesség és bűnösség fogalmakat használja, azaz bűncselekménynek azokat a társadalomra veszélyes, jogellenes cselekményeket minősíti, amelyeket a törvény büntetni rendel. A törvény a mens rea-t mint bűnösséget csak a büntethetőség körében szabályozza, azaz az elkövető tudatállapotának a büntetés kiszabása, mértékének megállapítása körében tulajdonít jelentőséget.

Büntetőjoggal kapcsolatos kérdésed van? Tedd fel fórumunkban!