fbpx

Hogyan válasszunk ügyvédet ingatlan adásvételhez? Milyen a jó ingatlanos ügyvéd? Mit várhatunk el tőle?

Az alábbiakban 7 pontban összeszedtük, hogy egy kiemelten fontos jogügylet, az ingatlan adásvétel során mit várhatunk el az ügyvédünktől, mire figyel, hogyan jár el egy körültekintő jogász a szerződéskötés során.


1. Előre tájékoztat a költségekről
Jogunk van előre tudni, hogy az adásvétel milyen költségekkel jár a számunkra. Ezért bátran kérdezzük meg előre az ügyvéd munkadíját és a fizetendő illetéket. Ezeket általában már a szerződéskötésre magunkkal kell vinni.

2. Az iratokat előre megküldi
Fontos, hogy az adásvételi szerződést már az aláírást megelőzően meg tudjuk nézni, hogy javítani tudjuk az esetleges név-, vagy más elírásokat, illetve a szerződés lényeges elemeit meg tudjuk nézni és újra át tudjuk gondolni.

3. Közreműködik a szerződés teljesítésében
Amikor az ingatlan vételára nem egy összegben, készpénzben a szerződés aláírásakor kerül megfizetésre az eladónak, nagyon fontos, hogy az ügyvéd a szerződéseket és a kapcsolódó iratokat úgy készítse el, hogy mindkét fél be legyen biztosítva. Erre szolgál az ügyvédi letét, amely okirat, vagy pénzletét is lehet. A leggyakoribb megoldás, hogy a teljes vételár kifizetéséig az ügyvédnél marad letétben egy eladói nyilatkozat, amely hozzájárul a vevő tulajdonjoga bejegyzéséhez. Ezt az okiratot sem az eladó, sem a vevő nem követelheti vissza, a vételár teljesítésekor azt az ügyvéd köteles a földhivatalba beadni. Azonban már a szerződéskötés után rá kell, hogy kerüljön a vevő a tulajdoni lapra – mivel bizonyos összeget, foglalót, stb. – már biztosan kifizetett -, így a szerződésben ún. függőben tartásos eladás tényét kéri bejegyezni az ügyvéd.

4. Naprakész adatokkal dolgozik
Az adásvételi szerződést friss, aznap lekért tulajdoni lappal kell elkészíteni és ellenjegyezni, a szerződésnek pedig kötelező melléklete a friss energetikai tanúsítvány – utóbbit az eladónak kell elkészíttetnie és magával vinnie a szerződéskötésre.

5. Javaslatot tesz a birtokbaadásra
A birtokbaadás nemcsak a lakás átadását jelenti, hanem arról is meg kell győződnie a vevőnek, hogy tehermentes ingatlant kap. Így célszerű a szerződésben szabályozni, hogy milyen határidőben történjen meg a birtokbaadás, illetve rendelkezni kell arról is, hogy annak feltétele a nullás igazolások (közüzemek, társasház, stb.) átadása is – rengeteg jogvitát meg lehet ezzel előzni.

6. A kapcsolódó iratokat is elkészíti, elkészítteti
Az adásvétel során a szerződésen kívül más iratokra is szükségünk lehet a teljesítéshez. Ilyen lehet például a bank jelzálog törlő engedélye, termőföldek adásvételénél a kifüggesztéshez szükséges iratok, birtokbaadási jegyzőkönyv, stb. Bátran kérdezzünk rá az ügyvédnél ezek szükségességére és kérjük meg közreműködését a kapcsolódó eljárásokhoz is.

7. Adózási kérdésekben is tájékoztat
Ingatlan átruházás során az eladó személyi jövedelemadót, a vevő pedig vagyonszerzési illetéket fizet. A szerződéskötés során az ügyvédtől kérjünk tájékoztatást az adókötelezettségeinkről, a fizetendő adó mértékéről, a befizetés határidejéről. Az ingatlan-adásvételi szerződéssel egyidejűleg az ügyvéd kötelessége benyújtani az ügyletre vonatkozó NAV-adatlapot is a földhivatalhoz, így az adókötelezettségekről mindenképp tudomással fog bírni. Sok ügyvéd azt is vállalja, hogy az esetleges fizetési kedvezmények érvényesítésénél is eljár az ügyfél képviseletében az adóhatóság előtt, kérelmet ír, jövedelemigazolást postáz, stb.

Neked milyen tapasztalataid vannak ingatlanos ügyvédekkel? Mit vársz el tőlünk?

Ingatlanos fórumunkban erről is kérdezheted ügyvédeinket és a többi felhasználót is. Regisztrálj most!