fbpx

Mi a teendő, ha megerőszakoltak? Itt a nyár, a szórakozóhelyek tömve vannak, az utcákon is egyre többen járnak ilyenkor éjszaka. Sajnos ebben az időszakban az erőszakos szexuális bűncselekmények is megszaporodnak. Cikkünkkel most az áldozatoknak szeretnénk hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgálni abban az esetben, ha már megtörtént a baj.


1. Ne hibáztasd magad!
Valakivel annak akarata ellenére szexuális erőszakot elkövetni – a Btk. szerint büntetendő cselekmény. Az elkövetőt nem menti fel, ha az áldozat rövid szoknyát, dekoltált ruhát viselt, ahogy az sem, ha az áldozat ittas, vagy esetleg a szórakozóhelyen flörtölt a későbbi elkövetővel. Ezek normálisan előforduló viselkedési formák olyan környezetben, ahová az ember táncolni, mulatni jár és oldottabb hangulatban van, ezt egy egészséges szexualitású felnőtt ember is így gondolja és nem érzi úgy, hogy bármi feljogosítaná a másik ember elleni erőszak elkövetésére.

2. Ne takaríts!
Az áldozatok első – és természetes – reakciója a bűncselekmény után, hogy meg akarnak fürödni, le akarják mosni magukról az eseménynek még az emlékét is. Bármennyire is nehéz, ezt ne tedd! Az erőszak után ne fürödj meg, ne öltözz át és a helyszínt se takarítsd ki, hagyj mindent érintetlenül – ez megkönnyíti a későbbi bizonyítást.

3. Ne maradj egyedül!
Ha megtörtént a baj, azonnal kérj segítséget – bárkitől! Ha közterületen vagy szórakozóhelyen vagy, szaladj oda az első emberhez, akit meglátsz a környéken. Még jobb, ha többen – legalább ketten – vannak körülötted, de a szórakozóhely személyzetéhez (pultosok, biztonsági őrök, hostessek, stb.) is bátran fordulhatsz. Lényeg, hogy azonnal keress valakit a közelben, mondd el neki, mi történt veled és kérj tőle segítséget. Amellett, hogy megnyugtat egy segítő ember jelenléte, a későbbiekben ők fontos tanúk lehetnek az ügyedben (például látják a zaklatott lelkiállapotodat és erről be tudnak számolni). Ha otthonodban, vagy más lakásában történik az esemény, szaladj a szomszédba, a szemben lévő üzletbe, bárhová, ahol emberek vannak, ne maradj egyedül!

4. Azonnal kérd a hatóság segítségét!
Ha erőszak ért, rögtön hívd a rendőrséget és a mentőket is – még akkor is, ha nem ért sérülés. A rendőrség így azonnal át tudja vizsgálni a helyszínt és talán még az elkövetőt is megtalálja, ha az még a közelben van (közterületen elkövetett nemi erőszaknál egy gyakran van így). A mentők pedig még a helyszínen meg tudnak vizsgálni, mintát vesznek tőled és jegyzőkönyvet készítenek az állapotodról. Ennek mind nagy jelentősége lesz a bizonyítás során.

5. Szólj valakinek, akiben megbízol!
Fontos, hogy amíg a hatóságokkal beszélsz – vagy később, mikor tanúként hallgatnak ki -, legyen melletted valaki, akiben megbízol, aki támaszod lehet. Ez lehet szülő, barát, vagy akár segítő szakember (ügyvéd, pszichológus, stb.) is. Jobb, ha a hatósági eljárásban nem vagy egyedül – egy feljelentés, kihallgatás során keresztkérdéseket kapsz, többször kell elmondanod ugyanazt több embernek és sajnos a nyomozók gyakran szkeptikusak, sőt, az is lehet, hogy nem hisznek neked. Ilyenkor fontos, hogy legyen melletted valaki, akinek a jelenléte megnyugtat, tudod, hogy hisz neked és támogat. Fontos tudnod azt is, hogy egy ilyen esemény hatására az emlékeid elmosódhatnak, a poszt-traumatikus stressz pedig bizonyos dolgokat ki is törölhet a rövid távú memóriádból – ezért nem a te hibád, ha egyes tények, körülmények csak később jutnak eszedbe, vagy egy-egy cselekmény emléke az idő múlása során megváltozik benned. Ezt a szakpszichológusok jól tudják, a rendőrség viszont nem mindig van ezzel tisztában, így nagyon fontos, hogy legyen melletted valaki, aki ezt tudatosítja benned és a hatóságban is, az eljárás minden szakaszában.

6. Menj el orvoshoz!
A nemi erőszak áldozatainál nagyon fontos, hogy elvégezzék a megfelelő vizsgálatokat az esetleges nemi betegségek, avagy – nők esetében – a nem kívánt terhesség felismerése és kezelése érdekében.

7. Tájékozódj a jogaidról!
Mint bűncselekmény áldozata, fontos, hogy tisztában legyél vele, milyen jogaid vannak egy büntetőeljárásban. Kérheted például adataid zártan kezelését, azt, hogy ügyvéd vagy más támogató személy jelenlétében hallgassanak is és bizonyos körben a nyomozás irataiba is betekinthetsz.

8. Ne zárkózz be!
Természetes reakció, hogy a nemi erőszak áldozatai sokáig nem mernek kimenni az utcára, nem akarnak találkozni senkivel és nem akarnak beszélni a velük történtekről. Ez egy érthető viselkedés, mégis sokat árthatsz vele saját magadnak, ezért azt javasoljuk, bármennyire is nehéz, legalább a hozzád legközelebb állókkal próbálj beszélni a dologról. Ha eltemeted magadban az emlékeket, azok még nem szűnnek meg és a feldolgozásuk feladatával előbb, vagy utóbb szembesülnöd kell.

Számos civil szervezet foglalkozik a nemi erőszak áldozataival, tőlük valódi és hatékony szakmai segítséget kaphattok. Ha pedig jogi segítségre van szükségetek, keressétek meg ügyvédeinket, akik felkészültek és gyakorlattal rendelkeznek a hasonló esetek kezelésében, a sértettek képviseletében.

Fotó: Project Unbreakable