fbpx

A hírek szerint a legtöbb piaci szektorban állandósult a munkaerőhiány, a kereskedelemtől kezdve a feldolgozási iparon át a vendéglátásig. Mivel járhat ez a munkavállalókra nézve? 

A munkaerőhiány miatt a legtöbb cég rákényszerült a régóta halogatott béremelésre és az egyéb munkafeltételek javítására is. Ebből a szempontból a most munkát vállalók, vagy munkahelyet váltók sosem lehettek volna jobb helyzetben.

Javulhatnak a munkaidő-pihenőidő beosztások feltételei is, az eddig bújtatott, jogellenes túlórák megszűnhetnek. Sok cég ugyanis állandó túlórákkal igyekezett megoldani a munkaerőhiány okozta problémákat, ez azonban eddig sem felelt meg a Munka Törvénykönyve szabályainak, a túlóra – rendkívüli munkavégzés – célja ugyanis nem az állandósult munkaerőhiány, hanem az előre nem látható, rendkívüli helyzetek megoldása.

A munkaidő-beosztásban néhány nagyobb cég már ott tart, hogy heti 40 helyett 30 órára kíván vonzó juttatás-csomagot alkalmazottainak.

Fontos kérdés lehet az ingázó munkavállalóknál az utazási költségtérítés is: bár a megtérítési kötelezettséget és ennek mértékét már eddig is jogszabály írta elő, sok munkáltató nem tartotta be ezeket. Innentől, különösen azért, mert a jövőben megnőhet az ingázó munkavállalók alkalmazása, ez sem lesz egy járható út a munkáltatók számára.

Jó, ha tudod, milyen jogok illetnek meg munkavállalóként. Mielőtt döntenél, inkább kérdezz ügyvédünktől!