fbpx

„Tehetsz róla, tehetsz ellene” címmel készített bűnmegelőző kisfilmet a Baranya Megyei Rendőrkapitányság, itt írtunk róla. A kisfilmmel kapcsolatban bejelentéssel éltünk az ombudsman felé, bejelentésünk kivonatát, illetve az ombudsman válaszát alább olvashatjátok.

A bejelentés tartalmi kivonata

Bejelentő kifogásolja, hogy egy bűnmegelőző kampányfilmben arra hívják fel a fiatal lányok figyelmét, hogy kihívó öltözködésükkel és viselkedésükkel tehetnek arról, ha erőszakos bűncselekmény áldozataivá válnak. Álláspontja szerint, nem megengedhető, hogy az áldozatok védelmére rendelt hatóság az áldozatok közrehatását kihangsúlyozva illetve minősítve, a bűnelkövetők felelősségét relativizálja. Bejelentő ügyvédként úgy tapasztalta, hogy a „tehetsz róla” szemlélet a büntető eljárásban is megjelenik a nyomozó hatóság részéről.

 

Vizsgálat eredménye

Az ügyben érintett Egyenlő Bánásmód Hatóság a közérdekű bejelentésben foglaltakat megvizsgálta, és az alábbi tájékoztatást adta: Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) alapján a Hatóság a sértett fél kérelmére illetve hivatalból vizsgálhatja az egyenlő bánásmód követelményének sérülését. A kifogásolt bűnmegelőző kampányfilm esetében azonban, a bepanaszolt rendőrkapitányság és a fiatal lányokból álló célközönség között a kisfilmek közzétételével még nem jött létre olyan jogviszony, amely megalapozná a hatóság eljárását. A nyomozás során tapasztalt rendőri hozzáállást is csak egyedi eset megjelölése esetén tudják vizsgálni.