fbpx

„Tehetsz róla, tehetsz ellene” címmel készített bűnmegelőző kisfilmet a Baranya Megyei Rendőrkapitányság. A film a „Biztonságosabb Pécsért” projekt keretében készült.

A három kisfilm buliba készülődő, illetve bulizó lányokat mutat be. A lányok sminkelnek, szelfit készítenek magukról, a diszkóban rövideznek, ezután pedig „megtörténik a baj”. Mint azt már megszokhattátok tőlünk, blogunkban nem szokásunk túl éles kritikát megfogalmazni, de ez és más – alább részletezett – múlt heti események nálunk is leütötték a lécet.

Ki kell jelentenünk, hogy az áldozathibáztatás semmilyen körülmények között nem elfogadható. Különösen nem fogadható el a hivatalos szervektől, akiktől ezek az áldozatok segítséget várnának – ehelyett megkapják, hogy ők, vagy legalábbis ők is hibásak a történtek miatt.

Szögezzük le még egyszer (korábbi cikkünket itt olvashatjátok): nem az áldozat tehet arról, ha ellene bűncselekményeket követnek el. Nem fogadjuk el semmilyen körülmények között, hogy nőket hibáztassanak azért, ha ellenük valaki nemi erőszakot követ el. Ez nem egy „megtörténik a baj”-szerű, külső, sajnálatos esemény, hanem egy elkövető – férfi – súlyos bűncselekménye, aberrált tette, amellyel kapcsolatban az áldozat „kirívó” viselkedésére, mint mentő körülményre hivatkozni – nemhogy nem szép dolog, hanem álláspontunk szerint egyenesen jog- és Alaptörvény-ellenes.

Mindenesetre „szép” emléket állított a pécsi rendőrség ezekkel a videókkal a nemrég elhunyt Bándi Katának.

És hogy mi történt még a női jogok területén a múlt héten?

Dezső bácsit, a köztiszteletben álló péceli boltost a 44 éves Ildikó szíven szúrta, majd mentőt hívott a sérülthöz. Tettét elismerte, a nyomozás során végig együttműködött a hatóságokkal. Az eljárás során kiderült, hogy Dezső Úr több falubeli személynek nyújtott boltjában uzsorakölcsönt, köztük Ildikónak is, a nőtől cserébe takarítást, házkörüli munkákat és szexuális szolgáltatásokat várt el. A „kapcsolat” már több éve tartott, mikor is Ildikó az egyik este ellenállni próbált Dezső bácsi szexuális közeledésének, aki azzal ennek ellenére nem hagyott fel (azaz meg akarta erőszakolni a nőt). Ekkor történt meg a késszúrás, egy több éven át tartó kizsákmányolással, testi, lelki és nemi erőszakkal teli kapcsolat végén. Ildikó tíz év letöltendőt kapott első fokon.

M. Tibor debreceni férfi viszont csak 5 év 6 hónap kapott azután, hogy feleségét – kiskorú gyermekük szeme láttára – harmincötször hátba szúrta. Az ok: „szerelemféltés” – már a kifejezés használatáért is letöltendő börtönbüntetés járna álláspontunk szerint, a bíróság viszont ezt mentő körülménynek értékelte. Azok után, hogy Tibor 2007 óta tartotta rettegésben feleségét, féltékenységének szavakkal és tettekkel (értsd: testi sértéssel) nyomatékot adva, a válást fontolgató asszonyt életveszélyesen megfenyegetve. A „mintaapa és férj” állítólag félreérthetetlen helyzetben talált rá feleségére annak edzőjével, ezután követte el a bűncselekményt.

Mi a magunk részéről olyan országban szeretnénk élni, ahol minden bűnöst egyenlő mérce alapján ítélnek meg. A héten történteket elfogadhatatlannak tartjuk – ha te is így érzel, csatlakozz az online petícióhoz!

Úgy érzed, személyiségi jogaid, alapjogaid sérültek? Fórumunkban ügyvéd válaszol!