fbpx

Végre itt a nyár, a jó idő, a mai nappal a tanítás is véget ér. A családok, munkavállalók ilyenkor is sok kérdéssel, megoldandó feladattal találják szembe magukat. Foglalkozzunk ma egy kellemes témával: mikor mehetünk szabadságra? Hogyan kérjük ki?

A munka törvénykönyve szerint főszabály, hogy a szabadságot a munkáltató adja ki, a munkavállaló előzetes meghallgatását követően. Figyelemmel arra, hogy a munkáltató érdeke és feladata a munka beosztása, ez a rendelkezés összhangban áll a munkáltató érdekeivel és a törvény egészével.

A jogszabály szerint azonban évente legalább hét (7) munkanap szabadságot legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Ezt a kérését a munkavállaló maximum tizenöt nappal a szabadság kiadása előtt köteles jelezni a munkáltatójának.

2013. augusztus 1-től további rendelkezéssel bővült a szabadságra vonatkozó fejezet, eszerint a munkavállalónak évente egyszer legalább tizennégy nap szabadságot kell biztosítani úgy, hogy azt egybefüggően vehesse igénybe. Ettől a rendelkezéstől azonban – a felek ilyen megállapodása alapján – el lehet térni.

Ha tehát nyaralni akartok menni, addig ne foglaljatok szállást, míg nem jeleztétek – lehetőség szerint írásban – tizenöt nappal korábban, hogy mikor, mennyi időre szeretnétek otthagyni a munkahelyet.

További kérdésed van a szabadsággal kapcsolatban? Keresd ügyvédeinket!