fbpx

A nyári szabadságot sokan már megtervezték, de mindig vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a foglalást és az egyezkedést a munkáltatóval. Jó tudni, hogy ilyenkor milyen törvényi előírások vonatkoznak a nyári szabadság kiadására.

A szabadság éves napjainak a meghatározásához elsősorban azt kell megnézni, hogy a munkavállalónak mennyi munkában töltött ideje van, ugyanis ez alapján jár neki a szabadság.

Maga a szabadság két részből tevődik össze, van alap- és pótszabadság. Minden munkavállalónak évenként 20 nap alapszabadság jár az adott munkáltatónál amennyiben nem történt év közben munkahely váltás. Az alapszabadsághoz jön hozzá az életkorhoz kötődő pótszabadság, ami elsőként a munkavállaló 25. életévének a betöltése évében jár, ezt követően ez a pótszabadság a törvény által meghatározott időközönként 1-1 nappal emelkedik, amíg 45 éves korra eléri a maximum évi 10 pótszabadság napot. A szülő munkavállalókat emellett 16 évesnél fiatalabb gyermeke után is megilleti a pótszabadság, 1 gyermek esetében 2, 2 gyermeknél 4, 3 vagy több gyermek után pedig összesen 7 nap.

A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a munkáltató az, aki meghatározza, hogy a munkavállaló mikor menjen el szabadságra és kötelessége is őt elküldeni. Alap esetben tehát a munkáltató az, aki dönt a szabadság idejéről és tartamáról a törvényi kereteken belül, nem pedig a munkavállaló kérését köteles teljesíteni.

Ugyanakkor van évi 7 szabadság nap, amiről a munkavállaló rendelkezik, hiszen azt a kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, legfeljebb két részletben. A szabadság kiadásával kapcsolatosan az is lényeges, hogy mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak előzetesen, 15 nappal a szabadság kiadása, illetve kérése előtt kell a másik felet erről a szándékról tájékoztatni.