fbpx

Pert nyerni – azt jelenti, hogy a bíróság olyan döntést hoz ügyünkben, amely a kérelmünkkel megegyezik. Ez pernyertesség köznapi és jogi jelentése is. Ezeken túltekintve azonban felmerül a kérdés, mennyiben tekinthetjük “nyertesnek” a pereskedő feleket? Van-e egyáltalán egy pernek nyertese? 

Az a tény, hogy perre kényszerültél, az esetek többségében azt jelenti, hogy a per tárgyául szolgáló jogviszonyodban rossz döntést hoztál, vagy rossz szerződést kötöttél. A pereknek csak nagyon kis százaléka az, amely korábbi jó döntésekkel és jó szerződésekkel sem lett volna elkerülhető és szintén nagyon kevés az olyan per, amelyre jogszabályi előírások miatt – és nem az emberi tényezők kapcsán – kötelezően kerül sor.

A pereskedéssel a döntés joga többé nem tiéd, ügyedet olyan jogászok és szakértők döntik el, akik abban személyesen nem érintettek, így gyakorlatilag nem nagyon “érdekli” őket, mi lesz az ügyed kimenetele, az mennyire jó neked, vagy pertársadnak, esetleg ellenfelednek. A peres eljárások sematikus eljárási szabályok szerint folynak és az ítéletek is sémák alapján születnek.

A pereskedés minimálisan egy, de inkább két évig tart. A két év után sem vagy még a pénzednél, további, legalább egy év – amennyiben senki nem fellebbezett -, hogy a végrehajtó behajtsa a pénzedet, ha még egyáltalán lesz mit és nem szünteti meg időközben adósod a cégét.

A pereskedés sokba kerül: a peres illeték a követelésed hat százaléka, erre jönnek még rá az ügyvédek és a szakértők költségei. A pernyertes fél ezután még a végrehajtót is ki kell, hogy fizesse előre, ha nyertes ítéletét be is szeretné hajtani. A végrehajtó díja 1%, plusz behajtási jutalékok, stb.

Ezek után ismét feltesszük a címbeli kérdést: valóban “nyertes” a pernyertes fél? Nyert akkor, amikor három évet várt és sokszázezret fizetett ki azért, hogy jogos követelését, a pénzt, amiért megdolgozott, végre megkapja? 

Nem lehet minden pert elkerülni, DE: 

  • nagyon sokat igen
  • amelyiket mégsem, ott is megkönnyíthető az igényed érvényesítése egy jó szerződéssel, szakvéleménnyel
  • ha muszáj pereskedni, akkor is tudhatod előre, hogy miért, és tudhatod előre, hogy mit tegyél, mire számíts, még mielőtt a per elindul.

Mi sem nyerünk mindig pert. Csak azokat, ahol már a perindítás előtt is mi képviseltük az ügyfelet, nemcsak a per közben kapcsolódunk be.

Azon ügyfeleinknél pedig, akiknek gazdasági életét jogi támogatásunkkal végigkísérjük, a perek száma elenyésző, a perindítás alig-alig szükséges.

Csatlakozz még ma az előrelátók táborához és fontos döntéseid ELŐTT kérj jogi segítséget!