fbpx

Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt a cselekedetet, ha valaki egy másik ember (az eredeti szerző) munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrás megjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel az eredeti szerző jogait sérti.

A plágium fogalmát különböző értelemben használják. Egyesek szerint a plágium nem jár feltétlenül szerzői jog megsértésével (pl. diplomamunkában hivatkozás nélküli idézés olyan műből, aminek a védelmi ideje lejárt, tehát közkincs), és a szerzői jog megsértése sem feltétlenül plágium (pl. jogvédett műből az idézést meghaladó mértékű felhasználás forrásmegjelöléssel).

Régebben főleg irodalmi művek és zeneművek vonatkozásában merült fel, és voltak belőle híres plágiumbotrányok vagy ügyek. Manapság az internet adta lehetőségek a plagizálást a mindennapok gyakori eseményévé tették, hiszen számtalan lehetőség van mások írásainak feltűnés nélküli átvételére.

A plágium megállapításához azonban az szükséges először is, hogy a plagizált mű védett legyen, azaz rendelkezzen a mű minősítéshez szükséges minimális feltételekkel (egyéni-eredeti jelleg). Nem követ el ugyanakkor plágiumot az, aki szabad felhasználás keretében használja fel az adott művet, így nem plágium az, ha valaki a mű részletét – az átvevő mű jellege által indokolt terjedelemben – a forrás, valamint a szerző megnevezésével idézi.

A plágium, bár írásos művek esetén a gyakoribb, más – például zeneművek – esetében is megállapítható. Ezért perelte be például Presser Gábor Kanye Westet 2,5 millió dollárra, elmondása szerint amerikai rapper megkereste ugyan őt mint a dal szerzői jogainak jogosultját, de csak egy előzetes megállapodás született köztük, a felhasználási szerződést végül nem írták alá. A magyar zenész az előlegbe kapott 10 ezer dolláros csekket sem váltotta be. Mivel ennek ellenére megszületett a New Slave című szám, Presser Gábor bírósághoz fordult.

Plágium megállapítása esetén a szerzői jogban hagyományos szankciók (eltiltás, művek megsemmisítése, sérelemdíj) alkalmazhatóak és ugyancsak vannak büntetőjogi következmények is.