+3670 703 8837 info@webugyved.com
Poli

Amerikai filmekből tudjuk, hogy a nyomozók gyakran vetik alá a gyanúsítottakat hazugságvizsgáló eszköznek. A mi védenceinket is szokta érdekelni a lehetőség, mi védők azonban mégis ritkán élünk vele, hovatovább, hazánkban nincs is túlságosan elterjedve ez a fajta bizonyítási mód.

Hogy néz ki egy hazugságvizsgálat?

A poligráf egy olyan eszköz, amely az úgynevezett pszichofiziológia tudományág segítségével egyidejűleg vizsgálja a mellkasi és hasi légzést, a bőrreakciót és a vérnyomást is. A gyakorlatban a hazugságvizsgáló szerkezet 4-6 féle testi stresszválaszt vizsgál egyszerre, ezeket rögzíti, majd a vizsgáló (a magyar büntetőeljárás szaktanácsadónak hívja) ezeket az eredményeket kiértékeli.

Fontos szabály, hogy a vizsgálat kizárólag az érintett (terhelt, gyanúsított, tanú) hozzájárulásával végezhető el, ez a hozzájárulás pedig csak önkéntes lehet. A vizsgálatot nyugodt, zárt környezetben kell lefolytatni és csak eldöntendő kérdések (igen-nem) tehetőek fel.

Hogyan használható fel a hazugságvizsgálat eredménye?

A hazugságvizsgálat a magyar büntetőeljárási gyakorlatban általában indítványra történik (sőt, leginkább védői és gyanúsítotti indítványra, az ügyészi-nyomozó hatósági indítvány ritkább). Azt is ki kell emelnünk – ismételten -, hogy a poligráfos vizsgálatra az eljárás egyetlen résztvevője sem kötelezhető.

Bár az amerikai filmekben a hazugságvizsgálat általában eldönti az egész eljárást, a gyakorlatban – különösen a magyar gyakorlatban – ez koránt sincs így. Inkább azt mondhatjuk, hogy ha az eljárás egyéb bizonyítékai (tanúk, helyszíni szemle eredménye, egyéb tárgyi bizonyítékok) a bűnösségre utalnak és csak a hazugságvizsgálat utal az ártatlanságra, a gyanúsítottat elítélik. A magyar büntetőjogban egyébként is minden bizonyítékot egyenként és összességében is értékel a bíróság (legalábbis a törvény szerint ez lenne a kötelessége) és csak ezek után dönthet a vádlott bűnösségéről, vagy felmentéséről.

Saját, gyakorlati megjegyzésünk, hogy bizonyos pszichiátriai betegségben szenvedők (tipikusan a családon belüli erőszakot elkövető narcisztikus, vagy szociopata személyiségzavarban szenvedőek, többnyire férfiak) képesek a poligráfot is manipulálni, hiszen ők a saját igazságukról kétely nélkül, mélyen meg vannak győződve. Ezt a kijelentést komoly pszichiátriai kutatások is alátámasztják.

A poligráfos vizsgálatot minden esetben szaktanácsadó végzi, aki nem egy független, kívülálló pszichológus vagy pszichiáter, hanem a nyomozó hatóság állományába tartozó, függelmi viszonyban lévő személy. Ezért érdemes az ilyen vizsgálatot – ha már igénybe vesszük – pszichológus, vagy pszichiáter szakértő bevonásával végeztetni, vagy kiegészítő szakvélemény készítését indítványozni.

Védőre van szükséged? Szólj!!!!