+3670 703 8837 info@webugyved.com

A tartozások behajtása nem egy túl bonyolult jogi folyamat, a gyakorlatban mégis sokan ódzkodnak elindítani, félnek a költségektől, a hosszú procedúrától és annak sikertelenségétől is, hiszen mi van, ha a végén nem tudják behajtani az adóson a pénzt és még további költségeket is fizettek a “semmire”? 

A behajthatatlanságra annál kevesebb az esély, minél hamarabb vagyunk hajlandóak és képesek megindítani a tartozás behajtás jogi folyamatát. Irodánk tapasztalata szerint minél régebbi tartozásról van szó, annál nehezebb azt visszaszerezni – azon kintlévőségek esetében, ahol a fizetési határidő óta több, mint egy év eltelt, jogi eljárás nélkül, fizetési felszólítással lehetetlen az igényérvényesítés.

A jogi eljárásokat már 1, illetve 3%-os illetékkel, díjjal el tudjuk indítani. Ezek peren kívüli, gyorsított eljárások, ahol van mód arra is, hogy adósunkkal megegyezünk – az ilyen megegyezés ugyanúgy végrehajtható lesz, mintha bíróság ítélete mondta volna ki a fizetésre kötelezést.

Vállalkozók esetében különösen fontos a kintlévőségekre figyelni, irodánk ezért javasolja, hogy a nem fizető ügyfeleknek, megrendelőknek legkésőbb a fizetési határidő leteltét követő 3 (három) hónapon belül küldjünk fizetési felszólítást, ennek eredménytelensége esetén pedig haladéktalanul indítsuk el a jogi behajtási eljárást. Ha vállalkozásunknál ezt az alapelvet következetesen alkalmazzuk, a fizetési mérlegünk drámai javulást fog mutatni rövid időn belül és partnereink is komolyabban vesznek majd.

Ha céges szerződéseink rendben vannak és tartalmazzák az ehhez szükséges jogi klauzulákat, még egyszerűbb a behajtás és további garanciánk van arra, hogy kintlévőségünket lesz is min, kin behajtani.