+3670 703 8837 info@webugyved.com

Sok kérdés érkezik hozzánk ingatlanjog témában is. Most ezekből, valamint az ügyvéd válaszaiból teszünk közzé egy hasznos kis összefoglalót. 

“Tisztelt Webügyvéd, tisztelt fórumozók!

A segítségüket, segítségeteket szeretném kérni. Júliusban írtuk alá az adás-vételi szerződést egy ingatlanról, amelyben augusztus 11-i fizetési határidő volt feltüntetve. A vevő részéről a kifizetés nem történt meg, erre hajlandóságot sem mutat. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben automatikusan semmissé lesz a vele kötött szerződés, illetve milyen lehetőségeim vannak? Érdemes egy ilyen ügyet perre vinni? A válaszokat előre is köszönöm!”

Kedves Apollo,

ilyenkor Önöket elállási jog illeti meg, ezt a vevőhöz címzett írásbeli, egyoldalú nyilatkozattal gyakorolhatják (azaz nem kell hozzá a vevő hozzájárulása).

Az adásvételit készítő ügyvéd segítségét azért mindenképpen vegyék igénybe ilyenkor!

Tisztelettel:

Dr. Makó Klaudia

ügyvéd

 

“Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!

Lakást adtam el nemrég és felmerült az a probléma, hogy a vételárat nem a vevő utalta át részemre,hanem egyik szülője, aki nem szerepelt  a szerződésben. A megjegyzésbe beírta, hogy gyermeke nevében az adott lakás vételárát fizeti. Viszont bennem felmerült, hogy ha később esetleg megromlana köztük a viszony,nem követelheti-e vissza tőlem a vételárat arra tekintettel, hogy a szerződésen kívüli harmadik személyként utalta át azt nekem?

Köszönöm válaszukat.”

Kedves Bcaj,

Öntől akkor sem követelheti vissza, ha megromolna a viszony, maximum a gyerekétől.

Tisztelettel:

Dr. Makó Klaudia

ügyvéd

 

“Tisztelt Webügyvéd!

Szeptemberben kinéztünk egy házat, amely megfelelt az igényeinknek. Hitel miatt csak dec. elején tudtunk beköltözni. A régi tulajdonos már nem lakott ott hónapok óta. Amikor beköltöztünk és berendeztük a házat akkor derült ki hogy a falak penészesednek, amelyik külső fal, és a konyhában és a fürdőszobában a fal mentén a pára miatt áll a víz. A másik probléma, hogy a csapadék folyik a vakolaton ezért az kezd elválni. Tudom aláírtuk, hogy a megtekintett állapotban átvesszük a házat, de ez a probléma az örömünket befolyásolja és lehet-e tenni valamit. Mert amikor megnéztük az ingatlant semmi nem látszódott, és utólag más is kiderült az építettéssel nem mondott a tulajdonos valós dolgott.

Válaszát köszönöm: Erika”

Kedves Erika!

Ha tudják bizonyítani azt, hogy a tulajdonos már az eladáskor tudott az ingatlannak erről a hibájáról (vagy legalábbis tudnia kellett róla jóhiszemű eljárás mellett), akkor szavatossági igénnyel tudnak élni az eladó felé. Ilyen igény lehet pl. a kijavítás (avagy hogy a javítás költségeit az eladó állja), árleszállítás, vagy legvégső esetben akár el is állhatnak a szerződéstől.

Érdemes lenne először megpróbálni valamiféle megegyezésre jutni az eladóval, ha pedig ez sikertelen, akkor először is közjegyzőtől szakértői kirendelést kérni, aki megvizsgálja a hibát, annak keletkezési idejét, a javítás becsült költségeit, stb. – ilyen szakvéleménnyel a birtokukban aztán nagyobb sikerrel lehetne majd peren kívüli, vagy peres eljárást indítani a volt tulajdonos ellen.

Üdvözlettel:

Dr. Makó Klaudia

 

“A volt párom vett egy nekem egy a lakást, ami az én nevemen van. A kapcsolatunk tönkre ment, a lakást árulom, ő pedig követeli vissza a vételárat.

Megteheti, hogy vissza követeli az összeget?

Már egy ideje nem lakik itt és összesen kb. 4-5 hónapot töltött itt,a kulcsot nem akarta vissza adni és most elakarja vinni az általa vett bútorokat. De én nem egyeztem bele és nem is fogok.

A számlák nálam vannak és  ajándékba vett nekem mindent. Megteheti, hogy elviszi amit vett?”

Kedves Vini!

Ajándék visszakövetelésre az ajándékozó létfenntartásának veszélyeztetettsége, a megajándékozott súlyos jogsértése, továbbá az ajándékozó téves feltevése esetén kerülhet sor.

Önöknél esetleg az utóbbi – téves feltevés – jöhet szóba, azaz például ha az ajándékozó azért vette Önnek a lakást, hogy sokáig együtt lesznek, később összeházasodnak, stb. – bár ezeket a bíróságon bizonyítania kell.

Tehát “csak úgy”, önhatalmúlag nem veheti el az ajándékot, a megfelelő jogi eljárásban – perben – van erre lehetősége.

Üdvözlettel:

MK

 

Kérdésed van? Ingatlanjogban jártas ügyvédet keresel? Írj nekünk!