fbpx

Ismét napirendre került az ügyvédi díjak kérdése kollégáim között. Legutóbbi, közigazgatási peremben a bíróság a megbízási szerződésben kikötött ügyvédi munkadíjamat nem ítélte meg – 100% pernyertességünk ellenére -, az ügyvédi munkadíjat 20 ezer Ft-ban állapította meg.

Az ügyben kb. 15-16 óra munkám volt, ami azt jelenti, hogy a T. Bíróság az árufeltöltő és a takarító alatt értékelte az általunk végzett ügyvédi munkát.
Természetesen ezzel is az ügyfél járt rosszul, hiszen hiába nyertük meg a pert, a perre fordított költségei nem térültek meg. Megéri pereskedni?

És nekünk, ügyvédeknek megéri perekkel foglalkozni? Tudván azt, hogy ügyfeleinket aligha biztathatjuk azzal, hogy az általuk részünkre kifizetett ügyvédi munkadíj teljes mértékben megtérül pernyertesség esetén. Ráadásul peres eljárásokban az ügyvédi munkavégzés felé gyakorlatilag teljesíthetetlen és ésszerűtlen elvárásokat támaszt a bíróság. Gondoljunk csak például a Kúria legutóbbi végzésére az ügyvéd koronavírus megbetegedésével kapcsolatban.
És akkor nézzük csak meg, mennyi az átlagos ügyvédi óradíj ma Magyarországon!

Kollégáim körében felmérést készítettünk ezzel kapcsolatban (is), a kérdőívet mintegy 400 ügyvéd töltötte ki.
Aki eddig úgy vélte, hogy az ügyvédek túl magas óradíjon dolgoznak, azt nagyon kérem, vessen néhány pillantást a lenti diagramra és gondolja át újra a véleményét.

Kollégáim 10%-a 5-10 ezer Ft közötti óradíjon dolgozik (azaz pl. akár ennyiért átnéznek neked egy szerződést, amivel később több százezres-milliós bukástól mentenek meg téged). 10 és 15 ezer forint közötti óradíjat a kollégák 23,7%-a kér el, a többség pedig 15 és 20 ezer Ft közötti óradíjon dolgozik (36,1%).
20 ezer Ft fölötti óradíjat az ügyvédek 30%-a kér el, tehát azt mondhatjuk, hogy az esetek 70%-ában húszezer forint alatt marad az ügyvédi óradíj?


Csakugyan olyan sok ez egy orvos, vagy akár egy villanyszerelő, autószerelő, műkörmös, fodrász, stb. óradíjához képest?