fbpx

Mai bejegyzésünk vállalkozóknak szól, az általuk beküldött fontosabb kérdésekből szemezgettünk.

“Sziasztok! Össze tudnátok nekem foglalni röviden, hogy mi kell egy kisbolt alapításához és milyen költségekkel jár? Gondolok pl. olyasmire, hogy milyen céget kéne rá létrehozni, hogyan adózik, milyen engedélyek, iratok, stb. kellene, mennyi induló tőke kell hozzá, ilyesmi. Illetve hogy kell-e hozzá kereskedelmi végzettség?
Előre is köszönöm a segítséget!”

Kedves Kérdező! Összefoglaltam egy pár dolgot neked a kisbolttal kapcsolatban:

1. Cégforma

Érdemes kft-t csinálni rá, mert így csak a cégbe bevitt vagyon erejéig felel a tulajdonos.
A törzstőkéje kötelezően 3 millió Forint: ezt az összeget nem kell beletenni rögtön az alapításkor, sőt, nulla forinttal is el lehet indítani a céget. Érdemes úgy csinálni, hogy a társasági szerződésben azt vállalja a tulajdonos, hogy az alapítástól számított legkésőbb 5 éven belül a társaság rendelkezésére bocsátja ezt az összeget. A 3 millió nemcsak készpénz lehet, hanem apport is: vagyis bármilyen, a társaság tulajdonában álló tárgy, szellemi érték, stb. (autót nem érdemes a cégautó adó miatt).
Annyi a megkötés, hogy amíg nincs befizetve a teljes tőke, osztalék címén nem lehet pénzt kivenni a társaságból (de más címen igen, pl. munkabért fizet a boltban dolgozónak).

2. Milyen adat kell még a céghez?

Kell legalább egy tulajdonos és egy ügyvezető – a kettő lehet ugyanaz is. Érdemes ügyvezetőnek olyan személyt választani (legalább amíg be nem indul a cég), akinek van más munkaviszonya, vagy nyugdíja, stb., ugyanis ha nincs ilyen, akkor az ügyvezető után járulékot kell fizetni (40-50 ezer Ft per hó).

Kell egy bejegyzett székhely, ahol a leveleit, hivatalos iratait átveszi a cég, ez alapján találják meg a hatóságok is.

Kell egy email cím: ezt kötelező bejelenteni.

Kell választani áfa-megállapítási módot, vagyis ekkor dönt a cég egy évre előre, hogy hogy akar áfát fizetni (akar-e egyáltalán). Mivel itt kereskedelmi cégről lesz szó, érdemes az általános szabályok szerinti áfa módot választani, vagyis azt, hogy fizet áfát – mert ekkor viszont le is vonhatja a beszerzései után megfizetett áfát. Azaz ugye egyrészt a cég megveszi nagykertől az árut, kifizeti az áfát a nagykernek; majd eladja az árut a vevőnek és a vevővel is kifizetteti az áfát, de a NAVnak csak a két áfa (vevő által megfizetett mínusz nagykernek fizetett) áfa különbözetét kell megfizetni.

Ki kell választani a tevékenységi köröket.

3. Költség:
50 ezer forint a cégalapítás illetéke, ezt elektronikusan kell megfizetni az alapítás előtt.
Ügyvédi díj: megállapodás tárgya.
Könyvelő majd mindenképpen kelleni fog, a cégbejegyzés után már rögtön kell mindenfélét küldeni a NAV-nak (T-s nyomtatvány, KOCKERD, stb.)

4. Engedélyek:
Ha szeszesitalt nem akar árulni a boltban, akkor nem kell engedély, csak bejelentés az önkormányzathoz. Ehhez van nyomtatvány minta, sok helyről letölthető, de segítünk. Illetékbélyeg kell majd rá, ha jól tudom, 3000,- Ft-os.
Ha engedély kell rá a szeszesital miatt, akkor kicsit több, de nem bonyolultabb az eljárás.
Lesz majd szakhatósági ellenőrzés is, de az külön van az önkormányzati bejelentéstől. Ez annyi lesz, hogy kimegy az ÁNTSZ, a Katasztrófavédelem, a NAV, a munkavédelem, stb. és átnézi a helyet, hogy megfelel-e minden szempontnak – ezekkel nem nagyon szokott gond lenni.
Szükséges képzettség: kereskedői végzettség kell hozzá, VAGY érettségi (egyik elég). Az kell, hogy a társaságnak legalább az egyik tagja, VAGY ügyvezetője, VAGY munkavállalója rendelkezzen ilyen képesítéssel.
Fog kelleni online pénztárgép is, ezt kötelező alkalmazni most.

 

“Ha a termékeim Kínából érkeznek és vámnál mindig kifizetem a 27%-ot, akkor nem éri meg alanyi áfamentesként üzemeltetni a céget, ugye?”

Így van, mivel ebben az esetben az Ön által megfizetett áfát nem tudja visszaigényelni (“levonni”). A kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások esetében általánosságban elmondható, hogy nem éri meg áfamentesként végezni.

 

“Nappali tagozatos diákként, ha alapítok egy céget, kapok valami adókedvezményt vagy kevesebb járulékot kell fizetnem?”

Igen, mivel a nappali tagozatos diák a tb szerint biztosítottnak minősül, ügyvezetői jogviszonyára tekintettel járulékot nem kell fizetnie. Ha viszont osztalékot veszel ki a cégből, azután szja-t és egészségügyi hozzájárulást is be kell fizetni.

 

“Meglévő üzlethelyiség pótfűtés beszerelésére kértem fel egy vállalkozót. Aki személyes felmérés után javaslatot tett egy plusz fűtési módra ami garantáltan kellemes meleggé teszi az üzletet.
Szóbeni megállapodást kötöttünk, határidőre felszerelte, és beüzemelte a rendszert. Használat közben tapasztaltuk meg, hogy hiába működik megfelelően, ez a fűtési mód alkalmatlan ennek a helyiségnek a befűtésére. Becsapva érzem magam. Neki, mint szakembernek tudnia kellett volna, hogy amit nekem elad, az nem lesz hatékony. Kértem őt telefonon, hogy vegye vissza tőlem a radiátor tagokat, de nem hajlandó. Mit tudok tenni, hogy visszakapjam a pénzem?
Köszönettel várom válaszát!”

Kedves Kérdező,

erre is érvényesek a szavatossági szabályok, tehát kijavítást, kicserélést, árleszállítást kérhet.
Ha szóbeli figyelmeztetésre nem hajlandó, akkor hívja föl írásban is, illetve szükség esetén pert is indíthat.

Tisztelettel:

Dr. Makó Klaudia
ügyvéd

 

“Van egy kisebb városban egy házam elég jó helyen üzlet szempontjából, ami eddig lakásként volt használva, de mostanában biztos nem költöznék oda, viszont 2 üzletet ki lehetne belőle alakítani és nem tudom milyen engedélyek, papírok, előírásoknak kellene megfelelnie az átalakításkor? Az üzlethelyiségeket kiadnám, úgyhogy nem nekem kellene. Esetleg személyes tanácsot kitől tudok kérni (pl. önkormányzatnál)?
Építési tervet és engedélyt kell csináltatni, ha lényegében a falak nem lesznek mozgatva csak plusz nyílászárókat teszünk be?”

Kedves Kérdező! Egy vázlatos és mérnök által jóváhagyott terv mindenképp kell, amit az önkormányzat építési osztályával is jóvá kell hagyatni, illetve be kell jelenteni. Ezen kívül ügyvédi okirat is szükséges az ingatlan megosztásához, amit a földhivatalba kell benyújtani.
Személyes tanácsot ügyvédtől is tud kérni, de ha bemegy az önkormányzathoz, talán ott is segítenek.