fbpx

Az elévülés fogalmát a büntetőjog is ismeri, az elévülés bekövetkezése úgynevezett „büntethetőséget megszüntető ok”, azaz azt jelenti, hogy elévült bűncselekmény után már nem lehet büntetést kiszabni.

Minden bűncselekmény elévül?

A rövid válasz erre: nem. A Btk. meghatároz olyan bűncselekményeket, melyek nem évülhetnek el soha, azaz ezekkel kapcsolatban bármikor – akár évtizedek múltán is – helye van a felelősségrevonásnak. Ezek a következők:

  • emberiesség elleni bűncselekmények
  • háborús bűncselekmények
  • az életfogytig tartó szabadságvesztéssel IS büntethető bűncselekmények,
  • a nemi élet szabadsága elleni azon bűncselekmények, amelyeket 18. életévét be nem töltött sértett sérelmére követtek el.

Honnan kezdődik az elévülés?

Általában a bűncselekmény befejezésekor indul el az elévülési idő, fontos szerepe van ezért a nyomozásban az elkövetés pontos időpontja megállapításának. Amennyiben azonban a bűncselekmény az előkészületi, vagy kísérleti szakaszban marad, úgy az elévülés kezdő időpontja az ezeket megvalósító cselekmények elkövetésének napja.

Mulasztásos bűncselekmény esetén az elévülés kezdő napja az a nap, amikor a kötelesség teljesítésének még a büntetőjogi következmények nélkül eleget lehetett volna tenni, azon bűncselekmények esetében pedig, amelyek valamely jogellenes állapot fenntartásában állnak, az elévülés kezdő napja az a nap, amikor a jogellenes állapot megszűnt.

Mikor évül el?

Az elévülési időt a Btk. pontosan meghatározza, ez minden esetben megegyezik az adott bűncselekményre kiszabható büntetési tétel felső határával. Ha nincs ilyen határ (mert pl. az adott bűncselekményt nem szabadságvesztéssel büntetik), vagy az 5 évnél kevesebb, a büntetőjogi elévülés akkor is 5 (öt) év.

A Btk. XXVII. fejezetében szabályozott korrupciós bűncselekmények elévülési ideje egységesen 12 (tizenkettő) év.

Az elévülés félbeszakadása

Az elévülést félbeszakítja a bíróság, ügyészség és nyomozó hatóság minden, a bűncselekmény miatt megtett büntetőeljárási cselekménye. Ilyen esetben az elévülési idő az eljárási cselekménytől újra kezdődik – a nulláról. Azaz adott esetben akár egy elfogatóparancs kiadása is lenullázhatja az elévülésből már eltelt időt.  

Ne maradj le legfrissebb bűnügyi híreinkről! Kövess minket a facebookon!